НОВИНИ


Множат се земеделците против споразумението с властта. Основни рупори срещу меморандума - свързани с Радев

12 2755 10.02.2024
Множат се земеделците против споразумението с властта. Основни рупори срещу меморандума - свързани с Радев

Против договореностите на Българската аграрна камара с правителството се обявиха над 20 организации от различни фермерски браншове, съобщават от Българското национално радио. 


Новината идва на фона на протести, случили се въпреки постигнатото снощи споразумение, което трябваше да сложи край на блокадите. 

 

Изпълнителната власт и земеделците постигнаха съгласие за изплащането на т.нар. украинска помощ и други от исканията на сектора снощи. Според него по-малките стопанства ще получат повече пари, а по-големите - съответно по-малко като собствениците ще трябва да докажат загубите си със специална справка под формата на по-облекчена данъчна декларация. Тази сутрин стана ясно, че От Националната асоциация на картофопроизводителите и сдружението "Обединени земеделски производители" не подкрепят споразуменията. Те блокираха граничния пункт “Илинден - Ексохи”. Сред недоволните вече са “Обединени български животновъди“, "Съюз на говедовъдите“, Национална асоциация на оранжерийните производители, "Асоциация на земеделските производители“. 

 

От инициативния комитет заявяват, че продължават да искат оставката на министъра земеделието Кирил Вътев и че идиня втоник ще възобновят протестите. Самият той посочва многократно, че няма да си тръгне от поста под политически натиск.

 

Всъщност Националната асоциация на картофопроизводителите, която още вчера възнегодува срещу постигнатото с властта споразумение, се оглавява от Тодор Джиков, който беше зам.-министър на земеделието в последния служебен кабинет на Румен Радев. Именно те тази сутрин обявиха, че ще продължат протестите. Връзката с президента не е случайна. Именно държавният глава беше този, който заговори успоредно с появата алтернатива на настоящата власт. 

 

Проблемът изглежда е “Зелената сделка”. Снощи сам министър Кирил Вътев се съгласи, че в действителност амбициозната “зелена” политика на ЕС ги е вкарала в огромни разходи и ниски добиви. Това обаче е европейска политика, която изисква преговори на ниво всички държави и не зависи само от България. 

В по-ранен пост, отново във фейсбук отново Тодор Джиков обяви, че Националната асоциация на картофопроизводителите "никога не е участвала и няма да участва в уговорени мачове".

 

След това бившият член на служебното правителство на Радев се обяви против меморандума на правителството.

 

"Не подкрепяме взетото решение за подписване на меморандум с договорените днес текстове между правителството и Българската аграрна камара. Смятаме че тази организация не представлява и не защитава към момента интересите на всички български земеделци. Затова продължаваме ефективни стачни действия и настояваме за национално отговорна политика на правителството за целия сектор "Земеделие", посочи той във фейсбук.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама