НОВИНИ


Преговаряме с Египет за доставки на газ

11 2882 10.02.2024
Преговаряме с Египет за доставки на газ

Възможността за доставки на газ от Египет обсъди Мария Габриел по време на първата за 12 години визита на българска делегация в арабската страна. Заедно с Габриел бе министърът на отбраната Тодор Тагарев, транспортният министър Георги Гвоздейков, както и министърът на иновациите Милена Стойчева.


“Когато говорим за меморандума за сътрудничество в областта на енергетиката и в частност природния газ е очевидно, че за нас е от съществено значение”, заяви Габриел след срещата си на “четири очи” с външния министър на Египет Самех Шукри. 

 

“Вече видяхме особено през последните две години след войната на Русия в Украйна какво се случва в тази област. За България енергийната сигурност е от особена важност. Ние не спираме тук, казвайки, че това е важно. Ние искаме да обединим усилия, не само да видим как заедно да осигурим доставките, но също и да разширим пазара”, допълни Габриел. 

 

"Дискутирахме огромния потенциал за икономическо, търговско и инвестиционно сътрудничество. Да подкрепим малки и средни предприятия, като окуражим стартъп-и най-вече в областта на иновациите, дигиталната и зелена икономика", поясни още шефката на МВнР.



Тодор Тагарев се е срещнал с генерал Мохамед Заки - главнокомандващ Въоръжените сили и министър на отбраната и военната промишленост на Арабска република Египет. Обсъдени са били взаимоотношения между България и Египет. Дадена е заявка страните ни да развиват взаимноизгодно и ползотворно сътрудничество. Обсъдени са били актуални въпроси на сигурността в региона и света, както и възможностите за задълбочаване на взаимодействието във военната сфера.

 

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и министърът на гражданската авиация на Египет Мохамед Аббас Хелми обсъдиха подписването на ново Споразумение за въздушен транспорт.

 

“Подписването на ново Споразумение би осигурило необходимите условия за редовни въздушни линии съгласно законодателството на Европейския съюз (ЕС) и развитие на търговските взаимоотношения и достъп до различни пазари на въздушните превозвачи“, подчерта министър Гвоздейков по време на разговорите.

 

Милена Стойчева и египетския министър на  телекомуникациите и информационните технологии на Египет д-р Амр Талаат обсъдиха стъпки за активизиране на сътрудничеството в областта на иновациите, технологиите и ИТ сектора, дигитализацията, изкуствения интелект, както и възможностите за инвестиции между двете държави.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама