НОВИНИ


Очаква се финализиране на споразумението. Ще си стиснат ли ръцете фермерите и властта?

4 3050 11.02.2024
Очаква се финализиране на споразумението. Ще си стиснат ли ръцете фермерите и властта?
личен архив

Очаква се днес да бъде финализиран окончателният текст на споразумението между браншовиците и кабинета. В него ще залегнат начините за държавна помощ и компенсация за фермерите.


Изпълнителната власт и земеделците постигнаха съгласие за изплащането на т.нар. украинска помощ и други от исканията на сектора. Според него по-малките стопанства ще получат повече пари, а по-големите - съответно по-малко като собствениците ще трябва да докажат загубите си със специална справка под формата на по-облекчена данъчна декларация. 

 

Вчера стана ясно, че 26 от по-малките организации в бранша не приемат договореното с правителството и продължават протестите.

 

Фермерите блокираха пътя за Гърция при хаджидимовското село Садово и поискаха спиране на вноса от Украйна, преразглеждане на зелената сделка и по-голяма помощ за земеделците в планинските райони.





Стопаните се заканиха, че ще продължат протестите и обявиха, че готвят общи действия с гръцките си колеги.

 

От Националната асоциация на картофопроизводителите и сдружението "Обединени земеделски производители" не подкрепят споразуменията. Те блокираха граничния пункт “Илинден - Ексохи”. Сред недоволните вече са “Обединени български животновъди“, "Съюз на говедовъдите“, Национална асоциация на оранжерийните производители, "Асоциация на земеделските производители“. 

 

От инициативния комитет заявяват, че продължават да искат оставката на министъра земеделието Кирил Вътев и че идиня втоник ще възобновят протестите. Самият той посочва многократно, че няма да си тръгне от поста под политически натиск.

 

Всъщност Националната асоциация на картофопроизводителите, която още в петък възнегодува срещу постигнатото с властта споразумение, се оглавява от Тодор Джиков, който беше зам.-министър на земеделието в последния служебен кабинет на Румен Радев. Именно те вчера сутринта обявиха, че ще продължат протестите. Връзката с президента не е случайна. Именно държавният глава беше този, който заговори успоредно с появата алтернатива на настоящата власт. 

 

ФрогНюз

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама