НОВИНИ


До края на месеца трябва да заработи държавната лаборатория на "Капитан Андреево"

4 2472 11.02.2024
До края на месеца трябва да заработи държавната лаборатория на
БГНЕС

До края на февруари трябва да започне да работи държавната лаборатория за изследване на пестициди на граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево", съобщи д-р Светлозар Патарински, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните.


Ремонтните дейности на сградата, където ще бъде държавната лаборатория вече са приключили, увери д-р Патарински пред БНР.


"Оборудването е налично в лабораторията. В момента фирмите, които са го доставили, го калибрират. Подадени са документи за акредитация. Там текат необходимите срокове. Програмата и планът на агенцията са до края на месеца да мине оценката от Българската служба по акредитация и лабораторията да заработи“, каза той.В момента проби за целите на официалния фитосанитарен контрол на граничния пункт  Капитан Андреево не могат да бъдат изследвани, тъй като след дълги съдебни спорове държавата прекрати договора си с частната лаборатория, която години наред имаше монопол на тази дейност на границата.


Пробите, които се взимат от инспекторите на Агенцията по храните на граничния пункт, се превозват до София, където се изследват в държавната лаборатория, което обаче забавя процеса.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама