НОВИНИ


Дренчев от кухнята - разграждането във "Възраждане" било заради фундаментално различие

14 2524 12.02.2024
Дренчев от кухнята - разграждането във
Николай Дренчев БГНЕС

"Възраждане" се опитва да се държи като радикална крайна опозиция, нещо което аз не одобрявах и може би това е фундаменталното различие, което аз мислех, че е нормално в една партия да има различни мнения, които да се балансират", заяви изключеният от ПГ на "Възраждане" депутат Николай Дренчев.


"Тази категоричност, с която се дават прибързани оценки, в рамките на минути и секунди, не е похвална. Освен това при неспазване на устава и се видя, че Деян Николов не го о чел. Организирана сила, която няма устав и не се ръководи от правила, тя не е армия", аргументира се вече независимият депутат Дренчев в ефира на БНР.Той коментира и изключването на четирима съветници, подкрепили избора на председателя на Столичния общински съвет Цветомир Петров, миналия четвъртък.

 

Минути след избора лидерът на групата Деян Николов обяви, че четиримата съветници са изключени от "Възраждане". Така процесите в СОС станаха причина в края на миналата седмица и за изключването и на тримата народни представители Николай Дренчев, Александър Рангелов, Иво Русчев от групата на "Възраждане" в НС.

 

"За мен нещата се развиха изключително мълниеносно. В петък сутринта, на извънредна оперативка в 08:30 часа, обявена късно вечерта, беше поискана оставката на тримата софийски общинари. Мотивът, че не е имало някакво несъгласувано с националното ръководство гласуване в СОС. На моето желание да не се прибързва, да се разследва случаят, да се извикат за обяснение общинските съветници и да се чуят различните гледни точки, групата на малцинството – Деян Николов и другите двама в СОС, просто ни беше показана вратата. Очевидно е било подготвено предишната вечер и за нас все още стоят загадки, дали това са истинските причини и какво става във "Възраждане", коментира Николай Дренчев.

 

"Един въпросите е как при тайно гласуване за председател на СОС се разбра кои са гласували. Колкото повече разсъждавам, виждам че въпросите са повече от отговорите", призна той.И обясни своите аргументи: "Всъщност това, което ме накара предварително да застана на позиция, различна от тази на Костадин Костадинов, беше, че Деян Николов обяви изключването на четиримата буквално минути, след като бе избран председателя на СОС. По принцип процедурата, съгласно устава на "Възраждане", въобще не е такава. Всеки човек може да бъде изключен след решение на Организационния съвет, а той се събира на 3 месеца, може извънредно в рамките на една седмица, ако предварително е обявено това. Няма как да излезе прекият ти ръководител в рамките на няколко минути и да каже: "Аз ги изключвам тези четиримата". Това е нелепо и когато се противопоставих, мисля, че това е детонаторът, който отключи следващите събития".


Николай Дренчев обясни, че "всички общински съветници, до последния в листата, са били одобрени във финалната фаза от Костадинов", а доста преди това на множество заседания и обсъждания на Софийското ръководство.

 

"Моята пряка вина, е че през 2017 година съм довел Красимир Гълъбов, когото аз познават като авиоинженер, изключително прецизен човек, който няма да остави едно болтче незавито или един ред от документите неизпълнен, както е опредено в авиацията", каза изключеният депутат.

 

Самият Дренчев беше изключен от парламентарната група заедно с още двама свои колеги, защото според лидера на партията Костадин Костадинов те са номинирали общинските съветници в София, които гласуваха различно от колегите си за председател и влязоха в разговорите за разпределение на комисии.

 

След като "Възраждане" изключи трима депутати от парламентарната си група - Иво Русчев, Александър Арангелов и Николай Дренчев, жената на последният от изключените също се оказа вън от партията.В същото време драмите покрай "Възраждане" особено развеселиха демократичната общност. Една от най-сполучливите шеги по случая бе публикувана от Facebook страницата "Мишел от Съпротивата".

 

"Възраждане вместо да се възраждат, вече се разграждат", посочват от хумористичната страница.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама