НОВИНИ


Проф. Николай Найденов: ПП-ДБ проявиха държавническо мислене, но са в клещите на ГЕРБ и ДПС

3 2337 12.02.2024
Проф. Николай Найденов: ПП-ДБ проявиха държавническо мислене, но са в клещите на ГЕРБ и ДПС
Николай Найденов

Отминалата седмица добави нови неизвестни в управленското уравнение, което и без това е доста сложно за решаване. Нови червени линии, свързани с ротацията на премиерите Денков - Габриел и разпределение на постовете в кабинета, ни приближават към нови парламентарни избори, а не към решаване на текущите проблеми и стратегическите задачи пред страната.


Според политолога проф. Николай Найденов е важно да се направи първо разграничение между това как би трябвало да се избира правителство и да работи то и как се случва всъщност.


„Смятам, че трябва да се управлява така, че да се отчете диференцираният и разпръснат вот на електората – в такава ситуация няма място за политика, фокусирана в програмата на една отделна партия. Трябва да се търси баланс, но това е само на теория“, обясни проф. Найденов.


Как се управлява в момента – аз бих характеризирал ситуацията по следния начин – смятам, че в момента, в който ПП-ДБ влязоха в правителството и проявиха държавническо мислене, са поставени в клещите на ГЕРБ и ДПС. От това се появяват и много от проблемите, които всички обсъждаме.


„Публично се афишираше, че ГЕРБ имат само един министър, а именно Мария Габриел, министърът на външните работи. Твърдеше се, че всички останали министерства са на ПП-ДБ, но когато се случиха протестите срещу ръководството на БФС, министър-председателят пожела да смени министъра на вътрешните работи и се оказа, че този министър всъщност за защитава от ГЕРБ. Така те на практика показаха, че премиерът не контролира нещата“, коментира още проф. Николай Найденов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама