НОВИНИ


Заместник-посланикът на САЩ: Има голям напредък в борбата с корупцията

6 2349 12.02.2024
Заместник-посланикът на САЩ: Има голям напредък в борбата с корупцията
Атанас Славов, Андриа Брулет и Васил Терзиев

Има голям напредък и това е сериозната промяна в борбата с корупцията. Това каза Андриа Брулет - заместник-посланик на САЩ в София в началото на форум "Борба с уязвимостите към корупция на общинско ниво".


Брулет припомни, че България е направила стъпки по посока на реформа на съдебната система.

 

Андриа Брулет-Родригез встъпи в длъжност като заместник-ръководител на дипломатическата мисия в Посолството на САЩ в София на 30 юни, 2021 г., което значи, че наблюдава процесите у нас от поне три години. "Миналата година парламентът гарантира защитата на лицата, подаващи сигнали, отчетност на главния прокурор и реформи в антикорупционната комисия", каза тя, цитирана от БТА.

 

"Надявам се обществото да усети положителното въздействие от тези промени. На местно ниво също има промени. Целта е по-тясно доверие между местната власт и гражданите", каза още дипломатът

 

"За голяма част от хората просто да прилагаш закона не е особено вдъхновяващо. Когато има персонален ангажимент за спазване на закона и за следване на принципи на прозрачност и откритост има сериозна промяна", каза министърът на правосъдието Атанас Славов в началото на форума.

 

"Превенцията е по-важна, защото е по-добре система за противодействие на корупцията да работи преди санкцията. За превенция трябва да има ясно законодателство, публични процедури за назначаване и обществени поръчки, работещи механизми за отчетност и контрол", каза Славов.

 

По думите му в последните години много говорим за дигитализация в публичния сектор. "Ефективната администрация е важна, както и гражданското участие. Не само един път на 4 години да избираме, а постоянно да участваме в процесите", каза Славов.

 

"Ролята на инспекторатите в администрацията е много важна, както ефективните разследвания. Очакваме резултат от регулиране на лобирането у нас", каза министърът."Важно е да прилагаме принципите на доброто управление, само тогава противодействието на корупцията няма да е част от политическата реторика", каза още той.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама