НОВИНИ


Шефът на НАТО: Тръмп излага на повишен риск САЩ и Европа с изказванията си

2 2343 12.02.2024
Шефът на НАТО: Тръмп излага на повишен риск САЩ и Европа с изказванията си
Йенс Столтенберг

Шефът на НАТО Йенс Столтенберг отвърна на удара срещу „всякакви предложения“, че страните в алианса няма да се защитават една друга, след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп каза, че няма да спазва клаузата за колективна отбрана в основата на алианса, ако бъде преизбран.


В това, което би било зашеметяващо изоставяне на десетилетен основен ангажимент на САЩ, Тръмп, който се кандидатира за преизбиране през ноември, каза по време на предизборно събитие в събота, че ще насърчи Русия да прави „каквото, по дяволите, поиска“ с всеки НАТО страна членка, която не отговаря на насоките за разходи и не би предложила защита на САЩ на такава държава.

 

„Всяко предположение, че съюзниците няма да се защитават взаимно, подкопава цялата ни сигурност, включително тази на САЩ, и излага американските и европейските войници на повишен риск“, каза Столтенберг.

 

„Очаквам, че независимо кой ще спечели президентските избори, САЩ ще останат силен и ангажиран съюзник в НАТО“, каза той, като същевременно подчерта, че всяка атака срещу страна от НАТО ще бъде „отговорена с обединен и силен отговор“.

 

Коментарите на Тръмп – които идват на фона на продължаваща война в Европа и нарастващи опасения относно китайската активност в Южнокитайско море и към Тайван – вероятно ще повдигнат нови въпроси сред съюзниците в Европа и Азия относно силата на ангажиментите на САЩ.

 

По време на управлението си Тръмп многократно се противопоставяше на различията в разходите в рамките на НАТО и обвиняваше някои страни , че не изпълняват задълженията си. Той също така критикува американските пактове за отбрана с азиатските съюзници Япония и Южна Корея .


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама