НОВИНИ


Препитват Сарафов за Нотариуса в съдийската колегия на ВСС

14 3152 13.02.2024
Препитват Сарафов за Нотариуса в съдийската колегия на ВСС
ВСС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет ще изслуша днес и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов във връзка с убития на 31 януари Мартин Божанов - Нотариуса. Преди седмица колегията реши да покани Сарафов и разследващия журналист от Антикорупционния фонд Николай Стайков, който освети Божанов през 2021 г. Активността на съвета сега е провокирано от информацията, че Божанов е въртял частен клуб SS, където са се събирали "съдебни съмишленици".


Правосъдният министър Атанас Славов вече се закани да инициира дисциплинарно производство срещу всеки магистрат, чието членство в клуба се потвърди. Има опасност обаче целият скандал да бъде потулен точно като "изгърмят" треторазрядните бушони по веригата.

 

Сарафов се очаква да предостави справка за движението и резултатите от всички проверки и досъдебни производства, образувани по сигнали за упражняван натиск върху съдии от Мартин Божанов-Нотариуса.

 

Известно е, че в момента Софийската градска прокуратура работи по разследване за имотни измами, пране на пари и натиск върху съдии. Става дума за случая със съдия Владислава Цариградска от Окръжния съд в Плевен. Тя отдавна даде гласност на това как е била притискана да си направи отвод по имотно дело, гледано от нея, докато е правораздавала в Районния съд в Луковит. Двама прокурори от Софийската градска прокуратура са с назначена охрана заради това. Интересното е обаче, че самата Цариградска, която е ключов свидетел, но не е разпитана пред съдия, няма охрана по линия на прокуратурата, въпреки че още през юли м.г. пише до прокуратурата, за да обърне внимание, че след разпита си срещу нея се активизират жълтите медии, което тя приема като предупреждение. "Считам, че "залогът" за потенциално засегнатите от разследването лица е изключително висок, затова и поставям на Вашето внимание необходимостта да оцените рисковете, които са възникнали или могат да възникнат във връзка с участието ми наказателното производство", пише тя до прокуратурата. "Сега" разполага с документа. Отговор и до днес няма.


Междувременно в петък Сарафов лично поведе десант в Софийската районна прокуратура, където започна ревизия на всички преписки, свързани с Божанов. Известно е, че много от сигналите срещу него са потъвали именно там.
средствата за масова информация", завършва позицията на РС на БСП - "Красно село".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама