НОВИНИ


Димо Гяуров: Няма да има резултат от парламентарната комисия за Мартин Божанов и хидрата от прокурори и съдии

13 2523 13.02.2024
Димо Гяуров: Няма да има резултат от парламентарната комисия за Мартин Божанов и хидрата от прокурори и съдии
Димо Гяуров

"Все ми се иска да се случи прецедент, защото аз досега не съм видял резултат от такива парламентарни комисии", коментира бившият шеф на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров за комисията, която депутатите ще създадат, за да разследват историята около убития Мартин Божанов, познат под прякора "Нотариуса".


Виждаме една огромна всеобхватна хидра, която е заразила системата и тук не говоря само за прокуратурата, убеден съм, че и в съда има такива хора, които са част от нея, каза Гаяуров.

 

Може би е време за извънредно законодателство - специализирана комисия извън тази в парламента.Трябва да се даде възможност на специализирани комисии да имат достъп до всяка една информация, включително и класифицирана. Още трябва и да се установи кои магистрати са ходели в клуба на Мартин Божанов-Нотариуса, обясни той.

 

Законът дава право да си смените името, ако то е опозоряващо. В МВР не би трябвало да се изтрива информация за старото име. Ако някой си е сменил ЕГН-то, това не го чисти от системата на МВР - това може да се случи с човек отвътре, коментира още той по повод смененото име на ЕГН на Нотариуса.

 

Истината е, че народните представители нямат право на достъп до класическа оперативна информация, а в случая точно това е нужно. Това ме навежда на мисълта, че има нужда от извънредно законодателство - да се даде възможност на специализирани комисии да имат достъп до всичката информация. В САЩ има комисии, които са от избрани парламентаристи - това са хора, проверени за достъп до класифицирана информация. Обикновено това са бивши военни, министри и др., и те могат да правят задълбочени разследвания, каза още той.

 

Само депутатите имат право на стикери от Народното събрание. Виждам страшно много стикери на Министерския съвет, на МВР и министерствата върху коли. Има норма в закона, която забранява поставянето на различни стикери по стъклата. Тези стикери са валидни само за паркингите на ведомствата.

 

В понеделник "Мис Силикон" Катрин Йорданова бе хваната да шофира под въздействието на наркотици и със стикер на Народното събрание върху предното стъкло на колата. По-късно от парламента обясниха, че той е фалшив.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама