НОВИНИ


Министър Вътев: Нямаше да чакам с оставката си, ако можеше да се решат проблемите на земеделието с нея

1 2251 13.02.2024
Министър Вътев: Нямаше да чакам с оставката си, ако можеше да се решат проблемите на земеделието с нея
Кирил Вътев

Част от протестиращите всъщност нямат желание за диалог, затова ще продължават да протестират. Ние ги поканихме, но те отказаха. Казаха, че било късно за диалог и сега искат оставки. Когато има желание за диалог, има и резултати, както вчера. А когато има желание за протести, трябва да търсим друга цел на тези протести. Ако можеше да се решат проблемите на земеделието с моята оставка, нямаше да ги чакам да я поискат, каза пред Нова тв министърът на земеделието Кирил Вътев..


Претенциите са едно, фактите са друго. Проблемът е, че всеки артикулира свободно всякакви цифри. Истината е, че 80% от плодовете и зеленчуците в България са вносни. Около 40% от свинското месо е внос. Към 90% от говеждото е внос. Нашено производство е прекалено малко и свито. Причините за това са многолетни. Процесите в земеделието коренспондират изключително пряко с природните закони.

 

Битката е дела на българското производство да нарастне на пазара. Само че за да стане това, трябва да имаме изключителна концентрация върху пазарната конкуренция. Трябва да направим всичко, за да спечелим тази конкуренция. Трябва да имаме по-висока производителност, която води до по-ниски себестойности и по-висока конкурента цена. Класическия пример - в момента без поливане постигаме 400 кг царевица от декар. С поливане - от 1600 до 2000 кг. Това е четирир пъти разлика само с едно поливане. А нямаме поливане, защото всичко е разрушено и разграбено през годините и сега започваме да го възстановяваме, коментира той.


По подобен начин стоят нещата с плодове и зеленчуци, мляко и месо. При млякото, ако имаме високопродуктивни животни, ще имаме конкурентно мляко, защото и себестойността му ще падне, обясни той.


Всичко е в насипно състояние и с главата надолу, посочи министърът.

 

Не трябва да се угажда, а трябва да се търсят резултати. 2023 г. наистина е много тежка за зърнопроизводителите, защото те засяга много скъпа реколта през 2022 година. Те тогава имаха големи печалби наистина, но тогава с печалбите нарастнаха драстично цените на торовете и на всичко, което определя заложената реколта, посочи той.


В снощното споразумение е заложено и подпомагане и за пчеларите, независимо, че те не са били на срещата вчера. То ако подпомагаме само тези, които искат, значи не знаем какво правим, посочи той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама