НОВИНИ


“Осемте джуджета”, Мартин Нотариуса: Разследванията потъват в институциите. От АКФ не са оптимисти 

7 22286 13.02.2024
“Осемте джуджета”, Мартин Нотариуса: Разследванията потъват в институциите. От АКФ не са оптимисти 

Начинът, по който се развиват нещата по разследванията на Антикорупционния фонд (АКФ), не ми дават опции да бъда оптимист. Резултат по разследването "Осемте джуджета” няма. През юни 2020 г. излезе първата част на разследването. Прокуратурата се задейства около три години по-късно.


Това заяви пред NovaNews Лора Георгиева, координатор "Правна програма" в АКФ.

 

Коментарът й идва на фона на продължаващото разследване по случая с Мартин Божанов - Нотариуса. Божанов бе убит в столичния кв. “Горна баня”.

 

Днес Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет ще изслуша и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов във връзка с убийството заради разследването на АКФ и разкритията, че Божанов е въртял частен клуб SS, където са се събирали "съдебни съмишленици". В момента Софийската градска прокуратура работи по разследване за имотни измами, пране на пари и натиск върху съдии. В края на миналата седмица пък Сарафов започна ревизия на всички преписки в Софийската районна прокуратура, свързани с Божанов.



“В случая става въпрос за организирани престъпни групи. Събрали сме достатъчно информация за това, включително със скрита камера”, добави Георгиева.

 

По думите й тяхно разследване от юни 2021 г. показва Нотариуса като човек, който се занимава с организиране на престъпна група за влияние в правосъдието. 

 

“Извършвани са услуги на хора, които са сравнително заможни и могат да платят, за да им бъдат решени определени проблеми с правосъдието”, уточни тя.

Според нея имената по разследванията трябва да бъдат извадени от Прокуратурата въз основа на проведени процесуално-следствени действия. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама