НОВИНИ


Киев: Русия купуват терминали Starlink в арабските страни

7 2680 13.02.2024
Киев: Русия купуват терминали Starlink в арабските страни

Русия придобива комуникационно оборудване, което използва във войната с Украйна, твърди Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна (ГУР). Сред покупките са сателитни интернет терминали Starlink, в арабските страни.


Това е вторият път, в който се говори, че руските войски използват терминали за сателитни интернет услуги на Starlin на милиардера Илон Мъск. Самият той отрече да е продавал своята интернет услуга на Москва. Преди дни украинските власти съобщиха, че руските военни са използвали терминали на Starlink в окупираните от Кремъл украински територии и дори публикуваха разговор между двама войници като доказателство за "систематичната им употреба", пишат от руската редакция на BBC.



Сега се появява нов запис от подобно прихващане, в което се твърди, че руските военни обсъждат възможно придобиване на терминал Starlink. Според един от събеседниците в този разговор цената на закупуването на устройството е 200 хиляди рубли.


Не става ясно за кои точно арабски държави става въпрос. Според украинските власти "тази информация изисква изясняване“. От ГУР са категорични, че Киев не обвинява компанията в продажба на сателитни комуникационни системи на Русия. 


Системите Starlink, произведени от SpaceX, играят важна роля в осигуряването на комуникацията на украинската армия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама