НОВИНИ


Арестуваната яхта "Шехерезада" в италианско пристанище е на Путин?

9 3155 13.02.2024
Арестуваната яхта
"Шехерезада"

Журналистите на радио „Свобода“ решиха да посетят яхтата „Шехерезада“, която е акостирала в италианското пристанище Карара: множество журналистически разследвания я свързват с руския президент Владимир Путин. 140-метровият плавателен съд на стойност около 700 милиона долара е арестуван заради санкциите на ЕС.


Веднага след това снимачният екип се появи в пристанището на Карара, където от палубата на Шехерезада беше пуснат дрон, за да наблюдава журналистите. Екипажът на яхтата зае места на палубата с противопожарни маркучи, в които се подава вода. След това лодката с журналиста и оператор беше спряна от част на италианската полиция: те обаче ни позволиха да продължим да снимаме и дори да пуснем нашия дрон.


Шехерезада беше задържана от италианските власти на 5 юни 2022 г., повече от 3 месеца след началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна. В доклада се казва, че разследване на италианската Guardia Fiscal показва, че действителният собственик на яхтата има икономически и бизнес връзки с „представители на руското правителство и други субекти, включени в списъците със санкции на ЕС поради действия, застрашаващи териториалната цялост и независимост на Украйна.”


Месец по-късно стана известно, че официалният собственик на Шехерезада е бившият президент на Роснефт Едуард Худайнатов.Той е посочен като собственик на яхтата в документите на американския съд, който разглежда делото на друга яхта Amadea, конфискувана във Фиджи. Според американските власти в действителност яхтата принадлежи на руския милиардер Сюлейман Керимов, който е под американски санкции. На 3 юни 2022 г. самият Худайнатов беше добавен в европейския санкционен списък.




На 11 март американският вестник The New York Times съобщи , позовавайки се на неназовани източници, че американските власти свързват лично Шехерезада с Владимир Путин. А на 21 март 2022 г. екипът на опозиционния руски политик Алексей Навални пусна разследване за яхтата, като каза, че екипажът й е съставен от служители на Федералната служба за сигурност на Руската федерация. Радио Свобода скоро разбра, че ковчежникът на яхтата на Шехерезада е жена, свързана с известна компания - собственик на яхтен кей в пристанището на Сочи и доставчик на яхти и лодки не само за FSO, но и за руското министерство. на отбраната.


Вече почти две години "Шехерезада" стои в пристанището на италианския град Карара. През цялото това време яхтата е била в процес на модернизация - Financial Times обърна внимание на това през август 2023 г. Както по-късно разбра блогърът и експерт по яхти Терънс Уорд , който идва няколко пъти в Карара и заснема Шехерезада от дрон, плувната платформа на кърмата на яхтата се разширява. Financial Times научи, че работата по поддръжката и модернизацията на кораба се извършва с разрешението на италианските власти, които са направили изключение за собственика му от режима на санкции.

 

Превод Фрог Нюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама