НОВИНИ


МВР бута стари сгради, за да съхранява коли, иззети от пияни и дрогирани шофьори

1 2479 13.02.2024
МВР бута стари сгради, за да съхранява коли, иззети от пияни и дрогирани шофьори
БГНЕС

МВР ще бута стари сгради, за да съхранява коли, иззети от пияни и дрогирани шофьори. Сега те се паркират на 4 места, които са препълнени. Това става ясно от писмен отговор на вътрешния министър Калин Стоянов на въпрос от депутата от “Продължаваме промяната - Демократична България” Ивайло Мирчев. Затова се налага да се паркират и пред районните управления, което създава затруднение за живеещите в съседство.


В момента трите налични паркинга - тези в селата Долни Богров (до "Кремиковци") и Казичене и на паркинга на жандармерияга в София - са със запълнен капацитет, поради което автомобили вече се съхраняват и на ремонтната база на МВР.

 

В тази връзка вече е стартирала обществена поръчка за събаряне на стари сгради, на мястото на които да се обособят нови паркинги за целите на Столичото МВР. Вече се работи и по това да се намерят подходящи терени на вътрешното ведомство, които да се ползват за съхранение на колите. Ще се търси и съдействие от областните управители и кметовете по места за направата на още паркинги.

 

Припомняме, че мярката да се отнемат коли на дрогирани и каращи с над 1,2 промила алкохол в кръвта водачи действа от началото на август 2023 г..



Ивайло Мирчев пита още дали паркираните около районните управления коли не пречат на движението и не заемат ли места за паркиране в синя и зелена зона

 

“В повечето районни управления конфискуваните коли се позиционират на служебни паркинги или във вътрешните дворове и не заемат паркоместа", пише Стоянов, но и уточнява, че има проблем с два района в София - 1-о районно на бул. "Шипченски проход", където има множество сигнали от граждани, че иззетите коли пречат, и в 3-о РУ в кв. "Красна поляна", където колите са паркирани по тротоарите и на улицата, но ще бъдат преместени до дни. 

 

Работи се и по подобряване на обратната връзка със съдилищата, за да знае МВР кои коли са конфискувани и кои трябва да се върнат на собствениците им след оправдаване.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама