НОВИНИ


Естония отговори на Русия: Кремъл се подготвя за военна конфронтация със Запада

2 3935 13.02.2024
Естония отговори на Русия: Кремъл се подготвя за военна конфронтация със Запада
Знак "стоп" на границата на Естония с Русия в югоизточната част на странатa. Министерство на отбраната на Естония

Русия се подготвя за военна конфронтация със Запада през следващото десетилетие и може да бъде възпряна от насрещно струпване на въоръжени сили, заяви във вторник Службата за външно разузнаване на Естония, предаде "Ройтерс". Това става след като Русия обяви за издирване министър-председателя на Естония.


Все повече западни официални лица предупреждават за военна заплаха от страна на Русия за страните по източния фланг на НАТО, като призовават Европа да се подготви чрез превъоръжаване.


Ръководителят на разузнавателната служба заяви, че оценката се основава на плановете на Русия да удвои броя на силите, разположени по границата ѝ с членовете на НАТО Финландия и балтийските държави Естония, Литва и Латвия.



"Русия е избрала път, който е дългосрочна конфронтация ... и Кремъл вероятно предвижда възможен конфликт с НАТО в рамките на следващото десетилетие или повече", заяви Каупо Розин пред репортери при публикуването на доклада за заплахите за националната сигурност на Естония.


Военно нападение от страна на Русия е "много малко вероятно" в краткосрочен план, каза той, отчасти защото Русия трябва да запази войските си в Украйна, и ще остане малко вероятно, ако руското струпване на сили бъде съпроводено с такова в Европа.


"Ако не сме подготвени, вероятността (за военна руска атака) ще бъде много по-голяма, отколкото без никаква подготовка", добави Розин.

 

Естония и другите балтийски държави увеличиха военните си разходи до над 2% от стойността на икономиките си, след като Русия анексира Крим през 2014 г., а съюзниците от НАТО увеличиха присъствието си в тези страни.


Германия планира до 2027 г. да разполага с 4800 военнослужещи с бойна готовност в региона, което ще бъде първото постоянно разполагане на чуждестранни сили след Втората световна война, а Розин заяви, че НАТО и съюзниците му се движат в правилната посока, за да противодействат на руската заплаха.



Розин не очаква пробив на Русия в Украйна преди президентските избори през март, тъй като за постигането на тази цел ще трябва да мобилизира значително повече войски.


Говорейки за коментарите на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп, че няма да защитава съюзници, които не харчат достатъчно за отбрана, Розин каза "Подобни изявления никога не са полезни".


Способността на Русия да осигурява боеприпаси на своите войски продължава да превишава тази на Украйна и ако подкрепата на Запада не бъде запазена или увеличена, Украйна едва ли ще може да промени ситуацията на бойното поле, добави той.

 

Русия е включила естонския министър-председател Кая Калас в списъка на издирваните лица, показа официален регистър във вторник, докато напрежението между Русия и Запада заради Украйна нараства.

 

Името на Калас се появи в регистъра на Министерството на вътрешните работи на лицата, издирвани във връзка с криминални обвинения. Не се уточнява какви обвинения са повдигнати на Калас, съобщава АП.

 

За първи път министерството включва чуждестранен лидер в списъка на издирваните лица. Калас е твърд поддръжник на Украйна, като ръководи усилията за увеличаване на военната помощ за Киев и затягане на санкциите срещу Русия.



Тя също така разгневи Москва, като настояваше за премахване на паметниците на съветските войници от Втората световна война. Русия има закони, които криминализират "реабилитацията на нацистите" и включват клаузи, наказващи оскверняването на военни паметници.

 

Естонският държавен секретар Таймар Петеркоп също е обявен за издирване, според регистъра.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама