БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Андрей Гюров: Близо 800 млн. български евромонети ще заменят стотинките

4 2660 13.02.2024
Андрей Гюров: Близо 800 млн. български евромонети ще заменят стотинките
Андрей Гюров БГНЕС

Българската народна банка (БНБ) обяви официално вчера, че е приключила процеса по съгласуване и одобрение на дизайна на българските евромонети. Последната стъпка от този процес включваше одобрението на Съвета на ЕС, което е било получено в началото на този месец.


Дизайнът възпроизвежда настоящите символи, изсечени върху българските разменни монети: Мадарски конник – на монети от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента; Св. Иван Рилски – на монета от 1 евро; и Паисий Хилендарски – на монета от 2 евро.Андрей Гюров, който е ръководител на управление "Емисионно" в БНБ посочи пред БТА, че в банката се изпълнява програма за отсичането на евромонети с българската национална страна.

 

Вчера стана известно, че Съветът на Европейския съюз е одобрил дизайна на националната страна на евромонетите. "Това е още една стъпка в процеса на присъединяване на България към еврозоната", обясни Гюров пред БТА.

 

"С полученото одобрение от Съвета на ЕС БНБ ще може да отсече по 1 млн. бройки от всички номинали (1,2,3, 10, 20, 50 евроцента и 1 и 2 евро). Ние вече изпълняваме програмата за това пробно отсичане, която включва най-различни етапи. Един такъв е осигуряването на заготовките за евромонетите, който вече е преминат и те са поръчани. Сега предстои тези заготовки да постъпят в Монетния двор на БНБ и да започне изсичането на монетите", каза още той.

 

"След като бъдат изсечени в пробните тиражи, трябва да бъдат сертифицирани от Европейската централна банка. Получаването на такъв сертификат за "Монетен двор" ЕАД ще означава, че ние можем да пристъпим към сеченето и на останалите евромонети"."Общо около 800 млн. монети ще трябва да бъдат издадени, като това ще стартира, след като страната ни официално бъде одобрена за присъединяване към еврозоната", каза Гюров.

 

"Очаквам всичките изсечени монети да се влеят в официалния тираж", коментира той.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама