ПОЛИТИКА


Американският Сенат прие пакет от 95 млрд. долара помощ за Украйна, Израел и Тайван

10 3131 13.02.2024
Американският Сенат прие пакет от 95 млрд. долара помощ за Украйна, Израел и Тайван
БГНЕС

Американският Сенат прие пакета на стойност 95 милиарда долара помощ за Украйна, Израел и Тайван, съобщиха световните агенции.


Законопроектът беше приет със 70 гласа "за" срещу 29 "против", като няколко републиканци също го подкрепиха. Пакетът обхваща финансиране за израелската армия и ключов стратегически съюзник Тайван, но лъвският пай - 60 милиарда долара - ще помогне на Украйна да възстанови запасите от изчерпани боеприпаси, оръжия и други фундаментални нужди, когато навлезе в третата година на война.

 

Председателят на Камарата на представителите отбеляза, че той няма да бъде приет в долната камара на парламента с мнозинство на републиканците. 

 

Не е известно кога ще се проведе гласуването в Камарата на представителите.

 

Двадесет и двама републиканци се присъединиха към повечето демократи, за да подкрепят законопроекта.

"Със сигурност са минали години, а може би и десетилетия, откакто Сенатът е приемал законопроект, който има толкова голямо въздействие не само върху нашата национална сигурност, не само върху сигурността на нашите съюзници, но и върху сигурността на западната демокрация", заяви лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър.
Ръководството на Украйна смята, че финансирането е от решаващо значение, тъй като продължава да отблъсква руските атаки и се опитва да поддържа икономиката си в състояние на готовност, докато войната наближава третата си година. Президентът на САЩ Джо Байдън настоява за пакета от месеци, но се сблъсква със съпротивата на републиканските хардлайнери, особено в Камарата на представителите.


Гласуването в Сената се състоя преди изгрев слънце, след като осем твърдолинейни републикански противници на помощта за Украйна проведоха нощен маратон от речи, които доминираха в залата в продължение на повече от шест часа.


Пакетът включва и средства за Израел, хуманитарна помощ за палестинците в Газа и защита на Тайван.


Украински официални лица предупредиха за недостиг на оръжия в момент, когато Русия набляга на подновени атаки.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама