НОВИНИ


ПП-ДБ предлагат ДАНС да бори дезиформацията във Facebook

10 2367 13.02.2024
ПП-ДБ предлагат ДАНС да бори дезиформацията във Facebook
Божидар Божанов БГНЕС

Мерки за ограничаване на рисковете от дезинформационни кампании предвижда подготвен от “Продължаваме промяната – Демократична България” законопроект за промени в Закона за електронните съобщения. Според промените, тролските ферми във Facebook биха се санкционирали от ДАНС.


В допълнение на общите правомощия, проектът предлага решения на няколко групи проблеми: координираното неавтентично поведение в социалните мрежи чрез групи от неавтентични потребителски профили (т.нар. “тролски ферми”); монетизиране на фалшиви новини от анонимни сайтове чрез показване на търговски съобщения (реклами); разпространението на заблуждаващи реклами на нелекарствени продукти (хранителни добавки) чрез нерегламентирано използване на имената и лицата на известни личности, в т.ч. медицински лица; някои пропуснати ползи от местните доставчици на медийни услуги поради некоректни практики на глобалните платформи.Социалните мрежи, попадащи в категорията “много големи онлайн платформи”, имат съществено влияние върху общественото мнение, като това подлежи на организирани злоупотреби чрез т.нар. “тролове”, особено в периоди на предизборна кампания", се посочва в законопроекта

 

Според публикуваното в сайта на "Демократична България", водещо лице в законодателната инициатива е народният представител Божидар Божанов.

 

"Някои много големи онлайн платформи имат системно въздействие върху общественото мнение, което, особено в контекста на предизборна кампания, има потенциално негативен ефект върху националната сигурност. С оглед на това, със законопроекта се предлага много големи онлайн платформи с повече от 1 милион потребители в България да бъдат определени като стратегическа дейност по смисъла на Закона за ДАНС", пише още в него.

 

"Системните рискове, произтичащи от дезинформационните онлайн кампании, провеждане преимуществено през социалните мрежи, следва да намерят своя законов и институционален отговор. Общите разпоредби на Акта за цифровите услуги не уреждат конкретни механизми за адресиране на тези рискове, поради което такива са въведени с настоящия законопроект, доколкото това е допустимо при прилагане на правилата за хармонизация на европейското право", се казва в проекта, публикуван за предварително обществено обсъждане със заинтересованите страни.Предвижда се нарушенията във т. нар. VLOP - много големи онлайн платформи (VLOP), както и VLOSE - много големи онлайн търсачки, при "застрашаване на изборната сигурност чрез неприлагане на изискванията за установяване и докладване на “тролски ферми” да се сакционират от ДАНС чрез глоба или имуществена санкция. В тях попада и най-популярната социална мрежа у нас Facebook.

 

ФрогНюз

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама