НОВИНИ


Френската крайна десница може да има рекордно висок резултат на предстоящите избори за ЕП

3 2552 13.02.2024
Френската крайна десница може да има рекордно висок резултат на предстоящите избори за ЕП
Евродепутатът Жордан Бардела (вляво) и Марин Льо Пен (вдясно) БГНЕС

Френската крайна десница може да има рекордно висок резултат на предстоящите избори за Европейски парламент, става ясно от ново проучване, пише днес "Политико".


Крайнодесният "Национален сбор", чийто лидер е евродепутатът Жордан Бардела, може да вземе 33 на сто от вота, а крайнодясната партия "Реконкиста" на Ерик Земур ще има 6%, според проучване на консултантската фирма "Портланд Комюникейшънс".

 

За сравнение центристката коалиция "Заедно!", която включва президентската партия "Ренесанс", се очаква да получи едва 14% от гласовете.

 

Изследването е проведено онлайн в края на януари, когато Франция е в разгара на мощни фермерски протести, сред 1034 души.



Анкетата е проведена и в Италия, Нидерландия, Германия и Полша. Крайнодесни формации се очаква да имат сериозен ръст навсякъде, освен в Полша, където либералната "Гражданска коалиция" на премиера Доналд Туск ще получи 35%.

 

В Германия крайнодясната "Алтернатива за Германия" ще получи 17% в сравнение с 11 на сто на последните евроизбори през 2019 г., става ясно от резултатите от сондажа.



"ЕС се насочва към тези избори, докато гражданите са в дълбоко песимистично настроение", посочва изпълнителният директор на "Портланд Комюникейшънс" Виктория Дийн.

 

Във Франция, Германия, Италия и Полша нарастващите разходи за живот оглавяват безпокойството на гражданите, в Нидерландия това е жилищната криза.

 

Имиграцията е на второ място във Франция, Германия и Нидерландия, а в Италия и Полша – здравеопазването.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама