НОВИНИ


Илиян Василев: Разходите за отбраната на България трябва да се качат до 3% от БВП - Путин разбира само този език

15 4587 13.02.2024
Илиян Василев: Разходите за отбраната на България трябва да се качат до 3% от БВП - Путин разбира само този език
Илиян Василев БГНЕС

"Това е единственият език, който Путин разбира. Всички страни от Източна Европа нямат друг избор, освен да последват полският пример", пише Илиян Василев.


Илиян Василев, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.



Полша удвоява числеността на армията си, за да се противопостави на Русия. За по-малко десетилетие числеността на полските въоръжени сили се е увеличила приблизително два пъти - от 95 000 на 200 000 души, включително 148 000 действащи войници и създадените през 2015 г. 38 000 души Сили за териториална отбрана. Крайната цел е общата численост на армията да достигне 300 000 души, което ще превърне Полша в най-голямата сухопътна армия на НАТО в Европа.

 

Планира се да се създаве арсенал от 1 600 бойни танка, повече от Великобритания, Франция, Германия, Испания и Италия взети заедно.

 

Предвижда се разходите за отбрана да нараснат до 3% от БВП през тази година, а според някои оценки могат да надхвърлят 4% - най-високите в НАТО.

 

Мариуш Блашчак, който е основният архитект на тези реформи, изпълнявайки длъжността министър на отбраната от 2018 г. до края на миналата година, е откровен относно тяхната цел. "Правим това, за да създадем ниво на възпиране, така че Путин да няма желание да нападне Полша".


Това е единственият език, който Путин разбира. Всички страни от Източна Европа нямат друг избор, освен да последват полският пример.



У нас разходите трябва да се качат до 3 процента, да се увеличи броя на действащата армия два пъти, и всички свързано по линия на военното образование. Не е необходимо да стигаме 110 хилядите, които имахме по време на соца, нито да въвеждаме задължителна служба - формулата е по-високо заплащане, по-високо технически насищено с модерни оръжия и най-вече по-модерни стратегии - извлечените уроци от войната в Украйна. Това, което се преподава във висшите ни военни училища е далеч от това, което се случва в Украйна.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама