НОВИНИ


Кметът на Благоевград установи 50 млн. лв. задължения

5 2995 13.02.2024
Кметът на Благоевград установи 50 млн. лв. задължения
Кметът на Благоевград Методи Байкушев БГНЕС

Средствата в размер на 4,8 млн. лева, отпуснати целево от държавата на община Благоевград за укрепване на срутището по пътя към планината и курортната местност "Бодрост", са пренасочени и изхарчени за местни дейности, което е недопустимо. Това е заключението в доклада на Агенция за държавна финансова инспекция от извършената проверка, започнала през май миналата година в мандата на предишния кмет Илко Стоянов.


Другият любопитен факт, описан в доклада от проверката на АДФИ, е че въпросните близо 5 милиона лева не са били налични във финансовия баланс на община Благоевград през последните три години, съобщи на пресконференция настоящият градоначалник Методи Байкушев.

 

"Промяната на предназначението на средствата г-н Стоянов прави през октомври 2021 г., като от целеви средства за „укрепване на пътя“ стават за „местни дейности“. Няма одобрение от МС, нито от Общинския съвет. За нарушение на бюджетната дисциплина на кмета Илко Стоянов е съставен акт за административно нарушение", уточни кметът.

 


От общата сума, отпусната от държавата за свлачището, проследими са били само 447 хиляди  лева, които са преведени авансово на фирмата, спечелила обществената поръчка. Изпълнението и до този момент не е стартирало.

 

В момента тече друга проверка на Агенция за държавна финансова инспекция по сигнал на кмета Байкушев за липсващи пари по още три проекта в размер на близо 4 милиона лева.

 


Общият дефицит, записан в бюджета на общината за тази година, е 20 милиона лева, а всички задължения надхвърлят 50 млн.лв.

 

"Сметката ще платим данъкоплатците, в бюджета е ясно посочено, че имаме 20 млн. дефицит, а той се покрива с външно финансиране", поясни още Байкушев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама