НОВИНИ


Министър Славов ще проверява дали Нотариуса е ползвал свидетелска защита

4 2531 13.02.2024
Министър Славов ще проверява дали Нотариуса е ползвал свидетелска защита
Атанас Славов БГНЕС

Министърът на правосъдието Атанас Славов ще проверява информации, че разстреляният в края на януари Мартин Божанов, по прякор Нотариуса, е ползвал някаква форма на свидетелска защита. Той увери, че поема институционалния ангажимент да направи проверка в структурите на Министерство на правосъдието, с което да се види дали Бюрото за защита, което към онзи момент все още е било към главния прокурор, е предоставяло форма на защита и специализиран транспорт на Мартин Божанов - Нотариуса.


Коментарът си направи на заседанието на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), на което по казуса бяха изслушани и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, разследващият журналист Николай Стайков от АКФ и съдия Владислава Цариградска.

 

Славов не изключва разследването да се насочи към определено съучастие на Нотариуса.



Според правосъдния министър не може на органи, на които Конституцията е възложила да защитават независимостта на съдебната власт, да се отказва информация. Министър Славов увери съдия Цариградска, че ще съдейства включително със законодателни промени, за да се осигури независимостта на съдиите.

 

Преди това съдия Цариградска в изложението си пред магистратите не само призна, че се страхува за живота си, но и представи анализа си за това, че съдиите реално не са защитени от атаки, шантаж и оказване на натиск не само институционално, но и законово.

 

В момента кадровиците обсъждат дали да създадат специална комисия, която да продължи с изясняването на твърденията, че Божанов е имал сериозно влияние в съдебната система и част от мрежата му са били и съдии.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама