НОВИНИ


Андрей Янкулов, АКФ: Нотариусът е влизал в съда и прокуратурата, като все едно идва президентът

3 36455 13.02.2024
Андрей Янкулов, АКФ: Нотариусът е влизал в съда и прокуратурата, като все едно идва президентът
Адв. Андрей Янкулов, "Антикорупционен фонд" Стопкадър: bTV

"Въпросният Божанов произлиза от криминалния контингент на едно ниско ниво. През годините неговото влияние постепенно се увеличава, за да може да влиза на територията на Специализирания съд, все едно влиза президентът. В тези мрежи за неформално влияние в правосъдието няма случайни хора. Това са демонстрации. Ти трябва да покажеш, че си някой. Затова той е прибегнал до начин на демонстрация на властово положение със сините лампи и охраната пред клуба. Абсолютно също беше и с джуджетата, и с патрулката, която ежедневно е стояла отвън."


Това заяви в ефира на предаването "Лице в лице" по bTV юристът от "Антикорупционен фонд" адв. Андрей Янкулов във връзка с темата за убийството на Мартин Божанов - Нотариуса и зависимостите в съдебната система. 

 

"Тези мрежи, които е управлявал, постепенно започват да нарастват по своето влияние и това е чисто фактическия механизъм, по който се случва. Нито никой, нито един от тези участници в тези мрежи не е придобил позицията, която е имал, от днес за утре", допълни специалистът.



"Съдията, който е подавал сигнали срещу Мартин Божанов, е разследван дали той не е искал подкуп от хората на Божанов. Това говори достатъчно. За мен е напълно сигурно, че двете групи на Нотариуса и Пепи Еврото са били покровителствани от най-високите етажи на съдебната власт. Малко са хората като съдия Цариградска, които са си позволили да не се предадат и да говорят, но от другата страна е имало пълно институционално бездействие. Магистратите, посещавали клуба на Божанов, са били най-различни и са го правили по различни подбуди. Някои са го правили за кариерно развитие, други примерно са били държани с компромати. Няма шаблон за тези хора", смята адвокатът.

 

По думите му е изключително лесно дадено лице от криминалния контингент да бъде направено сътрудник на службите.

 

"Така му се осигурява чадър и легитимация. Много хора се дивят за смяната на ЕГН-то или синия буркан на колата на някой криминално проявен. Фактически се оказва, че това е много лесно да се случи. Мартин Божанов произлиза от ниския контингент на уличната престъпност. Постепенно виждаме как той създава връзки, които му позволяват да изгражда мрежи с такова голямо влияние", допълни експертът.

 

По-рано и.ф главен прокурор Борислав Сарафов заяви, че не знаел нищо за частния клуб на Мартин Божанов - Нотариуса, нито пък кои магистрати са членували в него. По време на изслушването на Сарафов така и не стана ясно дали Сарафов ще предприеме конкретни действия по отношение признанието на ген. Атанас Атанасов, че разполага със списък на магистратите, членували в клуба на Божанов. Без отговори останаха и въпросите около разследването за ОПГ, свързано с Божанов, по което той е трябвало да бъде обвинен, преди да бъде убит.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама