НОВИНИ


Шефът на ООН: Обезпокояващо е, че харчим повече за оръжия, отколкото за борба с изменението на климата

3 2433 13.02.2024
Шефът на ООН: Обезпокояващо е, че харчим повече за оръжия, отколкото за борба с изменението на климата
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви днес, че е "обезпокояващо", че някои правителства жертват борбата с глобалното затопляне и глада, за да "харчат щедро за въоръжаване", съобщи Франс прес.


"Обезпокояващо е да виждаме как правителствата харчат щедро за въоръжение, докато в същото време намаляват бюджетите за продоволствена сигурност, действия в областта на климата и устойчиво развитие като цяло", алармира Гутериш на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на връзките между кризите с климата, прехраната и конфликтите.

 

"Посланието е ясно: можем да прекъснем смъртоносната връзка между глада, климатичния хаос и конфликтите. И да предотвратим заплахата, която тези бедствия представляват за международния мир и сигурност", но за целта "е време да действаме", отбеляза той и призова за политики, които да се занимават с трите проблема "едновременно", смята той.

 

По думите му ако стоим безучастно, ситуацията ще продължи да се влошава."Конфликтите ще се умножават. Кризата с климата може само да се влоши, тъй като въглеродните емисии продължават да се увеличават. Острата продоволствена несигурност се задълбочава с всяка изминала година", уточни Гутериш.

 

"Комбинацията от изменението на климата, глада и войната е опустошителна. Не може да има национална сигурност без продоволствена сигурност. И не може да има продоволствена сигурност без по-решителни действия срещу изменението на климата", допълни ръководителят на ООН по въпросите на климата Саймън Стийл.

 

"Ако глобалното затопляне продължи, производството на храни в много страни ще намалее, а в други няма да се увеличи с почти нищо. Вероятно ще се стигне до недостиг на храни, повишаване на цените и глад. Без действия в областта на климата те са почти сигурни", предупреди той.За да илюстрират тази "пагубна" връзка между глобалното затопляне, селското стопанство и конфликтите, няколко оратори дадоха за пример споровете за ползването на земята в Западна и Централна Африка между номадите скотовъдци, които понякога се местят от страна в страна, и уседналите местни фермери.

 

"Изменението на климата и натискът върху околната среда са променили тези миграционни маршрути, което води до нарастване на напрежението" в региони, където конкуренцията за и без това оскъдните природни ресурси се засилва, коментира Бет Бехдол, заместник-генерален директор на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО).


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама