НОВИНИ


Президентското вето влиза в правната комисия в НС

0 2423 14.02.2024
Президентското вето влиза в правната комисия в НС

Ветото на президента върху промените на Наказателно-процесуалния кодекс влизат за разглеждане в правната комисия в Народното събрание. Според управляващите мотивите за ветото на президента са “политически”.


Депутатите ще разгледат наново текстовете, които възстановяват Пленума на Висшия съдебен съвет и на правомощието на обвинител номер едно да осъществява методическо ръководство над прокурорите.

 

Радев бе категоричен, че “широко прокламираната съдебна реформа” е била практически отменена за неопределен период от време през преходни и заключителни разпоредби на НПК. Тези промени бяха приети на 1 февруари. С тях до избирането на Висш съдебен и Висш прокурорски съвет, създадени с измененията в Конституцията, ще продължи да работи сега действащият ВСС и Пленум.Според приетите текстове до избирането на Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет, настоящият Висш съдебен съвет продължава да упражнява правомощията си съгласно действащото законодателство, при спазване ограниченията, предвидени в разпоредбите от Закона за изменение и допълнение, чрез Пленум, съдийска и прокурорска колегия.

 

В мотивите си държавният глава твърди, че с последните изменения и допълнения в основния закон Висшият съдебен съвет бе реорганизиран чрез разделянето му на два съвета – съдийски и прокурорски, а правомощията на главния прокурор и на прокуратурата бяха силно редуцирани.

 

Румен Радев възразява и срещу наложените ограничения на правото на обвиняемите да се запознаят с доказателствата при определяне на мярка за неотклонение “задържане под стража“.

 

Управляващото мнозинство заяви преди дни, че няма да бърза с отхвърлянето на ветото и текстовете ще бъдат преразгледани повторно. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама