НОВИНИ


Иван Калчев - Глиги: Чест е да съм в издирвателния списък на Русия

4 2353 14.02.2024
Иван Калчев - Глиги: Чест е да съм в издирвателния списък на Русия

За мен е чест да съм в такъв списък с министри и министър-председатели на балтийските държави, които несъмнено правят много повече за украинската отбрана, отколкото аз съм способен да направя. Самата формулировка е абсурдна, защото никой от изброените хора не се крие. 


Това заяви пред NovaNews българския доброволец на фронта в Украйна Иван Калчев - Глиги. 

 

Вчера стана ясно, че той и още няколко българи са включени в издирвателен списък на руското Министерство на вътрешните работи. В списъка има много чужденци, включително и политици. 

 

Калчев разбрал от медиите, че е включен в подобен списък. Данните на руското МВР не поясняват какви са причините за наказателното преследване на конкретните лица. Почти невъзможно е да се отделят политически дела от общата маса. Разследващите журналисти успяват само да разберат, че почти всички случаи на издирване са регистрирани на граждани на Русия или страни от бившия СССР - други страни заемат само 2% от общия брой.Търсят се повече от 700 чужденци, които едва ли някога ще се озоват в Русия, за да бъдат задържани, но въпреки това са разследвани по явно политически причини.

 

Според Иван Калчев Украйна се справя с удържането на ситуацията на фронта и с настоящата американска помощ.  

 

“Тя трябва да продължи”, категоричен е Калчев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама