НОВИНИ


Изневиделица: Зам.-районни прокурори в СРП подадоха оставки. Имат ли общо с Нотариуса и клуб “SS”?

10 5821 14.02.2024
Изневиделица: Зам.-районни прокурори в СРП подадоха оставки. Имат ли общо с Нотариуса и клуб “SS”?

Четирима зам.-районни прокурори от Софийската районна прокуратура изведнъж подадоха оставки пред Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, съобщават от Българската национална телевизия. 


Новината идва на фона на скандалите около убийството на Мартин Божанов - Нотариуса и съмненията, че в неговия клуб “SS” се е търгувало с влияние. До клуба достъп са имали висши магистрати със специални карти за достъп. Само преди седмица и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов разпореди проверки в СРП заради Божанов и заяви, че институцията е един от генезисите, където се руши постамента на справедливостта.

 

Вчера пред Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет говориха Сарафов, както и съдия Владислава Цариградска, която твърди, че е заплашвана от Нотариуса. Изслушан бе още разследващия журналист от АКФ Николай Стайков. 

 

Цариградска заяви, че в машината за натиск участват активно висши магистрати от прокуратурата и с активното съдействие на магистрати от специализираното правосъдие. Борислав Сарафов заяви, че не знаел нищо за частния клуб на Мартин Божанов - Нотариуса, нито пък кои магистрати са членували в него. По време на изслушването на Сарафов така и не стана ясно дали той ще предприеме конкретни действия по отношение признанието на ген. Атанас Атанасов, че разполага със списък на магистратите, членували в клуба на Божанов. Без отговори останаха и въпросите около разследването за ОПГ, свързано с Божанов, по което той е трябвало да бъде обвинен, преди да бъде убит.Подалите оставка районни прокурори са Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев. Четиримата се оттеглят от ръководните постове и декларират, че се разграничават от действията на районния прокурор Невена Зартова. За нея се говори, че е била близка на убития Мартин Божанов. Преди дни самият Сарафов заяви, че очаква Зартова да подаде оставка като административен ръководител на СРП. 

 

Зартова отдавна е в полезрението на съдебната система. Миналата година Прокурорската колегия на ВСС образува дисциплинарно производство срещу нея заради доклад, показваш неритмичност в работата и липса на ефективен надзор над наблюдаващите прокурори. Проверени са и досъдебните производства, по които Зартова е осъществявала ръководство и надзор. Заключенията на ревизиращия екип са, че разследванията не са провеждани ритмично, в някои случаи е имало бездействие, постановления за удължаване на законоустановения срок от упълномощени от нея заместник районни прокурори в СРП, което се явява в противоречие със закона.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама