НОВИНИ


Парижкият апелативен съд потвърди присъда на бившия президент Никола Саркози

1 2791 14.02.2024
Парижкият апелативен съд потвърди присъда на бившия президент Никола Саркози
Бившият френски държавен глава Никола Саркози БГНЕС

Бившият френски държавен глава Никола Саркози бе признат за виновен днес от Парижкия апелативен съд за незаконна финансиране на кампанията за неуспешния опит да бъде преизбран през 2012 г., съобщи Ройтерс. Така съдът потвърди присъдата, издадена на по-ниска инстанция.


Той бе осъден на една година затвор, половината от нея условно, която може да бъде излежана и по-алтернативен начин – с електронна гривна без да се влиза зад решетките.

 

Саркози, президент от 2007 до 2012 г., остана водеща фигура сред консерваторите и е в приятелски отношения с настоящия френски лидер Еманюел Макрон въпреки серията от процеси и разследвания на финансирането на кампанията му.

 


Политикът винаги категорично е отхвърлял обвиненията, че партията му "Републиканците", тогава Съюз за народно движение, е работила с пиар фирмата "Бигмалион", за да скрие реалната стойност на кампанията, белязана от лъскави събития, невиждани по-рано във френската политика.

 

Франция има строг лимит за разходите за кампания. Прокуратурата твърди, че Саркози е похарчил 42,8 млн. евро за предизборната си кампания през 2012 г., което е почти двойно на позволеното.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама