НОВИНИ


Тихомир Безлов: Дори Европа да ни върне хиляди бежанци, те няма да искат да останат тук

3 4152 14.02.2024
Тихомир Безлов: Дори Европа да ни върне хиляди бежанци, те няма да искат да останат тук
Тихомир Безлов БНТ

Дори Европа да ни върне хиляди бежанци, те няма да поискат да седят у нас. Това всъщност е проблемът – няма как да ги задържим насила, защото не са извършили престъпление и не можем да ги заключим. Пък и тук никой не иска да ги задържа. Това каза по NOVA NEWS Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.


Дъблинският регламент важи за всички, не само за България. Проблемът с него е, че той не се спазва, или се спазва много ограничено, обясни анализаторът.

 

Той обясни, че за миналата година в Австрия е имало около 5000 мигранти, които са били регистрирани в България, но никой не е могъл да ги намери, защото никой не е знаел къде са.


На практика от тези 5000 души са успели да съберат около 100 и няколко. В момента, в който разберат, че ще бъдат върнати, те напускат. Основният проблем в България е, че тези 100 и няколко човека, ако се опитате да ги намерите сега, няма да успеете, защото те са някъде в Западна Европа, коментира Безлов.


Относно прословутия самолет с бежанци, върнати ни от Австрия, Безлов посочи, че това не е първият такъв полет, но е първият, който предизвиква такова политическо и обществено внимание.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама