НОВИНИ


Правителството оттегли спорен проект за незаконните строежи

0 2416 15.02.2024
Правителството оттегли спорен проект за незаконните строежи
БГНЕС

Правителството се отказа от собствената си идея да узакони незаконните инфраструктурни обекти, изпълнявани по времето на ГЕРБ без необходимите строителни книжа и по инхаус договори.


Решението беше обявено от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова точно преди да бъде гласувано на първо четене в пленарната зала.

 

Спорните промени в Закона за устройство на територията бяха предложени миналата година от регионалния министър Андрей Цеков. През декември законопроектът бе одобрен от Министерския съвет и тръгна към парламента. Той обаче срещна мощна критика и от опозицията. Министър Цеков пък защитаваше узаконяването на незаконните инфраструктурни обекти, като твърдеше, че това е единственият начин да продължи строителството на магистрала „Хемус“.

 


Законопроектът мина първо четене в Комисията по регионално развитие в НС в началото на февруари. Тогава председателят й Николай Нанков (ГЕРБ) коментира, че промените са много по-добри от тези, които бяха готвени от служебните кабинети. Не на същото мнение обаче бяха експертите, които директно заявиха, че промените са „лобистки“, „облагодетелстват едни за сметка на други“ и са в „тежко противоречие с Конституцията“. Бяха входирани 11 отрицателни становища от различни организации и камари на архитекти и строители.

 

Целта на МРРБ беше да узакони всички незаконни държавни и общински обекти, които в годините назад са строени без надлежните документи. Въпреки че в мотивите никъде не се говореше за „Хемус“, то на практика текстовете щяха да бъдат вид „амнистия“ за лотове от магистралата, които се строят по инхаус процедури.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама