НОВИНИ


Борисов се отрече от вътрешния министър, пак се прояви като експерт по шах

14 3782 15.02.2024
Борисов се отрече от вътрешния министър, пак се прояви като експерт по шах
БГНЕС

Вътрешният министър Калин Стоянов не бил човек на ГЕРБ в правителството, а било тъкмо обратното - Кирил Петков преговарял с него. Същевременно обаче Стоянов бил “министър на България”. 


Това общо взето стана ясно от думите на Бойко Борисов пред журналисти. Той коментира и изказването от преди дни на съпредседателя на ПП Кирил Петков, който заяви, че министърът на вътрешните работи е към ГЕРБ. 

 

Борисов продължи и с шахматната реторика от вчера. Лидерът на ГЕРБ коментира намеците на държавния глава Румен Радев, че министрите в правителството на Денков са “пешки” и в този смисъл няма значение какви са техните имена. Лидерът на ГЕРБ обаче коментира, че не са пешки, а “офицери, дами и кончета”. Посочи още, че е важно “да няма цугцванг”. Тази сутрин Борисов заяви: 



“Можем да ви разкажем за дамския гамбит, за сицилианската защита. Готови сме с всичко, което дава шах. Всеки ден разбирам от тях, че трябва да мълчим, че трябва да оставиме Денков и Габриел да направят оценка на министрите, да ни предложат това, което парламентът би трябвало да гласува, ако има ротация. В същото време не слизат от студията, от интервюта. Не мога да разбера какво трябва да спазваме. Освен това от тези интервюта виждам нека да ги наречем неистини”. 

 

Размяната на реплики в шахматна стилистика вчера не спря до Борисовото изказване. Президентът Радев отговори като намеси и името на Калин Стоянов: 

 

“Проблемът е, че няма никакво значение кои ще са министрите, при положение, че властта обслужва всякакви други интереси, но не и тези на българските граждани. На кого е министърът на вътрешните работи?! Всеки отрича и казва – не е мой, не е мой. Нали те ги назначават тези хора?! Нека да застанат ясно зад това кой министър на кого е и кой носи отговорността. Ние в момента имаме проблем с отговорността в управлението“, заяви президентът.

 

Бойко Борисов заяви днес, че единственият министър на ГЕРБ в кабинета е Мария Габриел и иска МВнР да се запази “във влдението” на партията и след ротацията. Всъщност това тяхно настояване стана повод за брожения в “сглобката” и преговорите по въпроса продължават. Тази сутрин Делян Пеевски отсече, че след 6 март Габриел ще е и премиер, и външен министър. Борисов коментира, че министърът на електронното управление Александър Йоловски и този на спорта - Димитър Илиев са кадри на ПП-ДБ. Загатна още, че тъкмо в техните министерства е имало най-много корупционни скандали. 

 

“Чий е на електронното управление или чий е на спорта, където ги хванаха с маса пари?", попита Борисов. 



"Спортно министерство - десетки хиляди лева рушвети. Колегата Денков ни казва: сглобката дори малко ни стеснява възможността. Да, стеснява ви възможността , защото вместо десетки хиляди лева рушвети, щяха да са стотици хиляди. В Министерството на електронното управление нямаше да са 500-600 млн., щяха да са няколко милиарда, най-вероятно. Ако това, че ние сме спрели тези неща е някакво стесняване, аз така го разбрах. И затова език мой - враг мой", каза Борисов.

 

Всъщност Кирил Петков вчера се отрече от Йоловски и заяви, че не е доволен от работата му. Това загатна за евентуални рокади в подопечното му Министерство на електронното управление.

 

Името на министър Йоловска досега минаваше между капките в разговорите за уж козметичните рокади по върховете на министерствата след смяната на караула на 6 март. 

 

Премиерът акад. Николай Денков трябва да отстъпи мястото си на Мария Габриел. Прехвърчаха обаче искри около лицето, което би трябвало да заеме овакантения пост на Габриел във външно министерство. ПП-ДБ настояха това да е именно Денков, но от ГЕРБ бяха категорични - първо Денков не е подходящ и второ - Борисовата партия иска да запази владението си в МВнР. Разговорите по въпроса все още текат и към момента няма сигнали за постигнат консенсус. 

 

За рокадите в кабинета след ротацията се знае вече от месеци. Заявките са направени и от двете страни като според намеренията това ще се случи след предварителна оценка на работата на отделните министри. Имена се хвърлят, но към момента това са по-скоро спекулации. 

 

До днес се настояваше за оставката на земеделския министър Кирил Вътев, който предизвика гнева на земеделците в страната. Те обаче обявиха, че спират протестите си. Сигурно е, че министърът на здравеопазването Христо Хинков се отказва доброволно от позицията си в МЗ. 

 

До момента обаче никой не бе казал нищо за Йоловски. 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама