НОВИНИ


ЕК: Очакваният ръст на БВП у нас за тази година е 1,9 на сто

2 2353 15.02.2024
ЕК: Очакваният ръст на БВП у нас за тази година е 1,9 на сто
БГНЕС

Очакваният ръст на БВП у нас за тази година е 1,9 на сто. Годишната инфлация на хармонизирания индекс на потребителските цени ще спадне на 3,4% в сравнение с 8,6% през 2023 г. Това демонстрират данните за България от зимната икономическа прогноза на Европейската комисия.


Очакваният икономически растеж у нас за 2023 г. е 2 на сто, както бе прогнозирано през есента. Икономическата активност е била изправена пред по-слабо външно търсене, по-високи лихвени проценти в еврозоната и продължаващ натиск върху цените. Въпреки това частното потребление е нараснало, особено през първата половина на 2023 г. Това е било подкрепено от по-силния пазар на труда, увеличеното доверие на потребителите, редуцирането на инфлацията и силната кредитна дейност.

 

Износът на стоки значително се е свил, което е въздействало върху обема на индустриалното производство и продажби. Предвижда се реалният БВП да отбележи ръст от 1,9 на сто през тази година и от 2,5 процента през следващата. Вероятно вътрешното търсене ще бъде главен двигател на растежа. Макар да се очаква скок на износа още през тази година, ще има отрицателен преносен ефект от 2023 г. върху прогнозата за годишния ръст. Очаква се продължаващ ръст на домакинското потребление, макар и по-слаб в сравнение с миналата година.Годишната инфлация на хармонизирания индекс на потребителските цени спадна от 14.3% през декември 2022 г. на 5% през декември 2023 г. Общо за 2023 г. тя е била 8.6% - малко по-ниско от прогнозираното през есента. Специалисти смятат, че тя ще спадне на 3,4% през 2024 г. Това е по-ниско от прогнозираното през есента. През 2025 г. тя ще бъде 2,9 на сто – без промяна на есенната прогноза. Тази година цените на вноса ще упражнят натиск надолу върху енергията, храните и неенергийните съставни части на индустриалните стоки. Инфлацията в цените на услугите също се очаква да спадне поради вторични ефекти от производствените разходи и очакваното забавяне на вдигането на заплатите.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама