СВЯТ


Тръмп стресна Европа: 18 държави с рекорден бюджет за отбрана

5 3448 15.02.2024
Тръмп стресна Европа: 18 държави с рекорден бюджет за отбрана
Йенс Столтенберг и Доналд Тръмп

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че Европейските държави от пакта тази година за пръв път ще достигнат отбранителни разходи, равни на два процента от общия им брутен вътрешен продукт (БВП). През тази година очаквам 18 съюзници да влагат две на сто от техния (национален) БВП в отбрана и това е нов рекорд, каза още Столтенберг.


България е сред 18-те държави от НАТО с рекорден бюджет за отбрана, съобщи министърът на отбраната Тодор Тагарев от Брюксел.


Ние сме на 2% с планирания бюджет за тази година и във всяка от следващите години до 2032 година. Около една трета от този бюджет е за инвестиране в нови способности, което се посреща доста добре от нашите съюзници", посочи военният министър.


Във връзка с изявленията на Доналд Тръмп, че би насърчил Русия да атакува, ако страните - членки на НАТО, не плащат, Тагарев коментира:


"Господин Тръмп е в предизборна кампания и позицията му е напълно разбираема. Всички страни са поели такова задължение още на срещата на върха през 2014 година , т.е преди 10 години и фактът, че някои още не са постигнали тези 2% е обезпокоителен. Всички заедно трябва да поемем бремето."


Тагарев участва в среща на министрите на отбраната на страните-членки на Алианса. Тя се провежда днес в Брюксел, Кралство Белгия.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама