НОВИНИ


Повечето групи в СОС скочиха за оставката на Вяра Тодева. ПП-ДБ-СС свикаха извънреден брифинг

3 4103 15.02.2024
Повечето групи в СОС скочиха за оставката на Вяра Тодева. ПП-ДБ-СС свикаха извънреден брифинг

Абсолютно сме съгласни с връщането на решението за комисиите от страна на Вяра Тодева. Сега вече ще има възможност да се спази една нормална процедура. Общинските съветници ще могат да се запознаят с проектопредложенията, ще могат да ги обсъдят.


Това каза Христо Копаранов, общински съветник от ПП-ДБ-СС на извънреден брифинг по повод днешното решение на областния управител на София, цитиран от БГНЕС.


Така решението за избор на комисии ще бъде прието напълно по правилата. Още в четвъртък ние предупредихме, че по този начин заседанието няма да е законосъобразно, и предупредихме, че новата сглобка ще цели да провали заседанието, каза още Копаранов.

 

Върнатото решение засяга и избора на заместник-председатели на СОС, което също трябва да бъде направено наново, допълни и колегата му Симеон Ставрев. "Имаме още една седмица до следващото заседание на СОС, нека спокойно обсъдим и приемем нещата, членовете на комисиите, и без конфронтации да започве работата на Общинския съвет", призова Ставрев.



Ако извънредното заседание беше свикано както ние искахме - да се проведе в понеделник, всичко щеше да е законно. Начинът на разпределяне на местата в комисиите трябва да стане по прозрачен начин, нищо не налагаше да се бърза толкова. До момента няма нито едно проведено заседание на комисия, така че пак казвам - нищо не налагаше да се бърза толкова, каза още Копаранов. Докато в залата се водеха преговори, явно някъде другаде се е водил паралелен процес, и комисиите бяха разпределени непрозрачно, затова Вяра Тодева взе най-правилното решение, допълни общинският съветник.

 

Същевременно съветници от ГЕРБ - СДС съобщиха, че нямат вяра на Вяра Тодева.

 

„Щеше ли областната управителка на „Промяната“ Вяра Тодева да блокира легитимно избраните комисии към СОС, ако Борис Бонев беше сбъднал мечтите си да ги овладее – силно се съмнявам“, коментира председателят на Групата на ГЕРБ - СДС Антон Хекимян. По думите му, проведеното на 8 февруари общинско заседание е напълно легитимно, защото мнозинството общински съветници са гласували за неговото провеждане и за удължаването му. „Обществото трябва да получи отговор от ПП-ДБ-СС защо гласуваха в подкрепа на провеждането на това заседание, настояваха за неговото удължаване до приемане на състава на комисиите, а сега блокираха работата на избраните комисии чрез собствения си областен управител?“, каза още Хекимян. 

 

"Подадеш им пръст, опитват се да ти отхапят ръката", това написа в личния си профил във Фейсбук Ваня Григорова – общински съветник в Столичния общински съвет (СОС) от БСП.

 

Според нея областният управител Вяра Тодева с обжалването на гласуването на комисиите в СОС е изпълнила поръчка на Продължаваме промяната - Демократична България – Спаси София (ПП-ДБ-СС).

 

"Можеше да го направи миналия петък, можеше и в началото на тази седмица, но за пореден път действията на умнокрасивите се разминават с думите им. Много тъжаха, че нямат председател на СОС и че някой друг им пречел да изпълнят обещанията си от предизборната кампания. Никой не им пречеше, но и никой не искаше да гласува за техен председател, допълни тя.


„Заповедта, с която областният управител връща решението за избор на заместник-председатели и постоянни комисии в СОС, е в нарушение на закона". Това заявиха от своя страна общинските съветници от „Има такъв народ“ (ИТН) в Столичен общински съвет (СОС) в позиция на партията, цитирана от БТА.

 

Според тях решението на областния управител на София е "политически мотивирано, но законово неиздържано" и "води до само  един логичен извод: оставка на Вяра Тодева".

 

"Изтъкнатият аргумент за некачване на дневния ред на интернет страницата на общината е нарушение на новоизбрания председател на СОС, за което той трябва да понесе административно наказание“, заявиха още хората на Слави Трифонов в столичния парламент.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама