НОВИНИ


ISW: Путин продължава да развива аморфна идеология за Русия в подкрепа на геополитическата конфронтация със Запада

9 2438 16.02.2024
ISW: Путин продължава да развива аморфна идеология за Русия в подкрепа на геополитическата конфронтация със Запада
личен архив

Ситуацията в Авдеевка е основна тема в днешния анализ на Института за изследване на войната (ISW). Град Авдеевка има символично значение и за двете страни. Градът е оспорвана територия още от началото на войната между Русия и Украйна, но не само от 2022 г, а още от 2014 г., като през всичките тези 10 години населението му намалява. Смята се, че към момента останалите цивилни в Авдеевка са под 1000 души.


Руски блогъри твърдят, че руските сили са напреднали на запад от Авдеевка в опит да прережат черните пътища, които украинските сили използват за снабдяване на позиции, но ISW все още не е получил никакво потвърждение за това.

Лиховий призна, че украинските сили се изтеглят от неопределени позиции, но също продължават да превземат някои, държани от руските сили.

 

Говорителят на украинска бригада, която по-рано беше дислоцирана в района на Бахмут, заяви на 15 февруари, че части от бригадата са се предислоцирали в Авдеевка и контраатакуват руските позиции в населеното място.

Руските сили може да успеят да завършат обкръжението, ако украинските сили не се изтеглят или не проведат успешни контраатаки.

 

Руските настъпателни усилия подчертават неспособността на руската армия да проведе успешно оперативно обкръжение в Украйна. Първоначално се опитаха през октомври 2023 г., но постепенно се пренасочиха, след като не успяха да извършат бързата маневра, необходима за обкръжаване.

 

Оперативното обкръжение е маневра, при която атакуващите сили напълно обкръжават и след това унищожават вражеска групировка от сили. Атакуващите сили също така се стремят да избегнат основната защита на врага, за да превземат цели зад тези защити, което позволява да унищожат защитниците в текущите им позиции.

 

Руските сили не са постигнали нито едното, нито другото в Авдеевка, или като цяло в Украйна.

 

Вместо това проведоха обръщащо движение в Авдеевка, както направиха с превземането на Бахмут през пролетта на 2023 г., при което само се опитаха да избегнат основните отбранителни позиции на Украйна, но не преследваха по-широко унищожаване на групираните украински сили.

 

Повтарящата се неспособност на Русия предполага, че армията вероятно ще продължи да напредва чрез постепенен незначителен тактически напредък, вместо чрез по-мащабни маневри.

 

ISW не е забелязал скорошни индикатори, че руските сили възнамеряват скоро да подновят офанзивата в западната част на Запорожка област, въпреки че руското командване вероятно се интересува от усилията за отвоюване на територия, която украинските сили превзеха по време на контранастъплението през лятото на 2023 г.

 

Руските сили извършиха относително по-голяма серия от ракетни удари срещу Украйна в нощта на 14 срещу 15 февруари. Украинските военновъздушни сили съобщиха на 15 февруари, че руските сили са изстреляли 12 крилати ракети Х-101/555/55 от самолети, базирани във въздушната база Енгелс ; шест балистични ракети "Искандер-М" от Воронежска област; две крилати ракети "Калибър" от Новоросийск, Краснодарски край; четири управляеми ракети Х-59 от окупираните Запорожка област и Курска област; и две управляеми ракети С-300 от Белгородска област по цели в Украйна.

 

Украинската противовъздушна отбрана е унищожила общо 13 ракети, включително 8 ракети Х-101/555/55, една ракета "Искандер-М", две ракети "Калибър" и две ракети Х-59.

 

Говорителят на украинските ВВС полковник Юрий Игнат отбеляза, че руските сили напоследък не са използвали много ракети "Калибър", вероятно поради транспортирането или неуточнени технически проблеми.

 

Украински официални лица заявиха, че руските сили са изстреляли над 10 ракети по Лвовска област, като са засегнали инфраструктурно съоръжение в град Лвов и са извършили друг ракетен удар по Селидово, Донецка област.

Украински официални лица съобщиха, че руските ракети също са повредили гражданска инфраструктура и жилищни сгради в Харковска, Донецка, Хмелницка, Днепропетровска и Запорожка области и са ударили склад в Мирноград, Полтавска област.

 

Съобщава се, че украинските сили за сигурност са извършили успешен удар с дрон срещу петролно депо в Курска област. Украинското издание "Суспилне" съобщи на 14 февруари, че Главното управление на военното разузнаване на Украйна (ГУР) е извършило успешен удар с дрон върху петролното депо Польова, а губернаторът на Курска област Роман Старовойт заяви, че удар с украински дрон е причинил пожар в петролното депо.

 

Руски източници публикуваха кадри от експлозии в нефтеното депо и съобщиха, че ударът е причинил запалването на най-малко два петролни резервоара, пълни с дизелово гориво.

 

Това е петият успешен удар на украински дрон срещу руска петролна инфраструктура през последния месец.

 

Руският президент Владимир Путин продължава да развива аморфна идеология за Русия в подкрепа на геополитическата конфронтация със Запада, като се опитва да представи Русия за лидер на международно антинацистко движение. Путин каза на журналиста от Кремъл Павел Зарубин в интервю на 14 февруари, че много страни поддържат идеология за изключителността на някои нации над други и че такава идеология е коренът на нацизма.

 

Путин заяви, че Русия трябва да започне да насърчава антифашистка и антинацистка работа и пропаганда на глобално ниво и че такава работа няма да бъде ефективна на държавно ниво.

 

ISW по-рано оцени, че Кремъл може да засилва обвиненията към "фашисткия Запад" в опит да се представи пред международната публика, особено тези, които не са съгласни със Запада.

 

Путин продължава да не успява да дефинира ясно какво включва тази "антифашистка и антинацистка" идеология и вместо това единствено очертава своята антизападна позиция като основа за неговата предвидена идеологическа конфронтация със Запада. Заявените цели на Путин за обединяване и поддържане на контрола върху руския свят - целенасочено неясно дефиниран като етнически руснаци, говорещи руски език и всяка територия и народ, колонизирани преди това от Съветския съюз и Руската империя - е част от по-големите империалистически амбиции на Русия и не е свързан с предполагаемите интереси в борбата срещу изфабрикувания модерен нацизъм. Путин се опитва да разшири както рамката на Руския свят, за да оправдае войната в Украйна и по-големите империалистически цели на Русия, така и изобразяването на Русия като лидер в международната борба срещу предполагаемия западен нацизъм едновременно, но не конгруентно.

Путин умишлено представи погрешно изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в опит да популяризира псевдоистория, насочена към отричане на украинската държавност. Путин целенасочено изопачи изявлението на Блинкен за неговия прадядо евреин, който бяга от Руската империя поради погроми. Путин твърди, че прадядото на Блинкън е от Полтавска област и е живял и е напуснал град Киев, като по този начин демонстрира, според Путин, признанието на Блинкен, че тези райони на Украйна са "изконно руска територия". Путин и други висши руски служители рутинно са представяли погрешно изявленията на западни служители за по-нататъшни руски информационни операции

 

Руски източници твърдят, че руските военни официално са отстранили командващия руския Черноморски флот (ЧФ) адмирал Виктор Соколов и са го заменили с началника на щаба вицеадмирал Сергей Пинчук.

 

Украински удар срещу щаба на руския ЧФ в окупирания Севастопол, Крим през септември 2023 г. вероятно е убил Соколов.

 

Руски блогър твърди, че Соколов, който е бил командир на ЧФ от септември 2022 г., е забранил на ЧФ да инсталират нестандартни устройства на плавателни съдове за откриване на морски дронове и друго технологично усъвършенствано оборудване и твърди, че ЧФ е загубил около 20 процента от силата си под командванаето на Соколов.

 

Говорителят на украинския флот капитан трети ранг Дмитро Плетенчук съобщи, че ЧФ са разполагали с почти 80 единици военноморска бойна техника в началото на пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г., от които 30 до 35 са били "тежко въоръжени".

 

Плетенчук заяви, че украинските сили са "унищожили" 26 военноморски бойни единици към 15 февруари 2023 г. и са "повредили сериозно" други 15. Плетенчук също така заяви, че руската брегова охрана (подчинена на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) има до 20 различни съда.

 

Избрани членове на водената от САЩ коалиция Контактната група за отбраната на Украйна (известна също като формат "Рамщайн") официално стартира коалиция за противовъздушна отбрана и се съгласи да сформира коалиция за дронове и коалиция за разминиране в подкрепа на Украйна след 19-тото заседание на групата в Брюксел на 14 февруари Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус и неговият френски колега Себастиен Льокорню подписаха споразумение за създаване на Коалиция за противовъздушни и противоракетни средства в подкрепа на способностите на противовъздушната отбрана на Украйна, а министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров добави, че Германия, Франция и Съединените щати ще ръководят коалицията на 15 държави.

 

Латвия и осем държави, включително Украйна, подписаха писмо за намерение да се присъединят към коалицията за дронове, която има за цел да достави един милион дронове за наблюдение от първо лице на Украйна.

 

Министерството на отбраната на Латвия обяви, че планира да похарчи най-малко 10 милиона евро през следващата година, за да изведе коалицията на следващото ниво, а министърът на отбраната на Великобритания Грант Шапс обяви, че Украйна ще получи хиляди дронове.

Шапс също обяви, че Обединеното кралство ще ръководи коалицията заедно с Латвия. Министерството на отбраната на Литва също обяви, че е подписало протокол за намерение за създаване на коалиция за разминиране с 20 други държави, а литовският министър на отбраната Арвидас Анусаускас обяви, че Литва ще ръководи коалицията за разминиране с Исландия и ще прехвърли бронетранспортьори на украинската армия и ще разпредели 1,2 милиона евро за програмата на НАТО за подкрепа на разминирането на Украйна. Анусаускас също така обяви, че Литва се присъедини към водената от Франция артилерийска коалиция, която стартира в Париж на 18 януари и ще направи своя първи принос към коалицията, като предостави 155-милиметрови артилерийски снаряди на Украйна на неуточнена дата.

 

Европейски служители също обявиха допълнителна помощ за Украйна по време на формата "Рамщайн". Писториус обяви, че Германия наскоро е обещала да прехвърли на Украйна военно оборудване на стойност 100 милиона евро, включително малки дронове с бомби, 77 камиона MULTI 1A1, медицинско оборудване, резервни части за различни оръжейни системи и ремонт на оборудване.

 

Анусаускас обяви, че Литва също ще предостави на Украйна неуточнени дронове и системи за борба с дронове като част от участието си в Коалицията за дронове и също така ще достави друга партида зимно оборудване на Украйна. Министърът на отбраната на Испания Маргарита Роблес обяви, че Испания се готви да прехвърли на Украйна още една партида от бронетранспортьори M113, превозни средства за превоз на персонал, други превозни средства, системи за противовъздушна отбрана и други материали в неопределен брой.

 

Украински военни заявиха, че партньорите на Украйна са обсъдили необходимостта от предоставяне на Украйна на оръжия с голям обсег и логистика за прехвърлянето на изтребителя F-16.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че НАТО и Украйна ще създадат съвместен център за анализ, обучение и обучение в Полша след срещите на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел на 15 февруари.

 

Столтенберг заяви, че НАТО ще отвори центъра в Бидгошч, Полша, което ще позволи на украинските сили да споделят своя боен опит с пакта и да се обучават заедно със своите колеги от съюзниците. Столтенберг също така заяви, че алиансът е договорил договори с производители на боеприпаси на стойност 10 милиарда долара. НАТО трябва попълни запасите от боеприпаси и да подкрепи Украйна.

 

Столтенберг добави, че европейските членки на НАТО за първи път колективно ще инвестират общо 380 милиарда долара за отбрана през 2024 г., което е два процента от колективния БВП на всички членки на НАТО.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама