НОВИНИ


Христо Грозев: Навални най-накрая беше убит от Путин. Той бе едиственият, който можеше да го смени /обновена/

14 4915 16.02.2024
Христо Грозев: Навални най-накрая беше убит от Путин. Той бе едиственият, който можеше да го смени /обновена/

"Навални най-накрая беше убит от Путин днес", написа в X журналистът Христо Грозев. "Ще го запомня като единственият човек, който имаше шанс да смени Путин в близките 10 години.", допълни той.


Той излежаваше 19-годишната си присъда по обвинения, за които се смята, че са били политически мотивирани.

 

Българският разследващ журналист Христо Грозев ръководи известната платформа за анализ на публични данни Bellingcat. Това е и сайтът, който стои в основата на няколко разследвания за дейността на руското военно разузнаване ГРУ и тайния отряд 29 155, занимаващ се със секретни задачи, включително отстраняване на врагове на Кремъл, саботажи и провокиране на политическо напрежение.

 

"Ще го запомня като единственият човек, който имаше шанс да смени Путин в близките 10 години. Единственият човек, на който младата част на Русия бе повярвала и бе готова да излезе по улиците", каза той.

 

Запитан дали трябва да укоряваме световната общност за това, че не й достигна време, или не направи достатъчно да застане категорично зад освобождаването на Навални, той отговори: "Абсолютно да. Цитирам анонимно представител на американското правителство, който каза преди малко: "Трябваше преди една година да направим всичко да го освободим, а не сега да започнем. Тогава Путин беше малко по-малко зло".


Грозев разкри и кои са последните думи, които са си обменили с Навални: "Последно получих от него едно писмо, написано ръкописно. Беше много красиво. В него пишеше: "Не мога да повярвам, че тази идея, която имахме, се случи - че спечелихме Оскар". Много ми е сложно да си спомня за това писмо, тъй като беше много оптимистично".

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама