НОВИНИ


Илиян Василев за ФрогНюз: Путин лично е отговорен за смъртта на Навални, с руския президент не трябва да се преговаря

27 12667 16.02.2024
Илиян Василев за ФрогНюз: Путин лично е отговорен за смъртта на Навални, с руския президент не трябва да се преговаря
Илиян Василев БГНЕС

"Цялата отговорност за всички действия след кацането на Навални в Москва, e на Путин. Сега вероятно ще чакат медицинска експертиза, пуснаха вече паралелни слухове, че някакъв тромб се е отделил и Навални е починал заради това - ще направят така, че да го изкарат естествена смърт. Този тормоз - 27 пъти в карцера, местенето от място на място. Eстествено, че Путин лично е отговорен. Това за пореден път доказва, че Путин не е човек с когото може и не трябва да се преговаря".


Това каза пред ФрогНюз енергийният експерт, общественик и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев.

 

Ето го и цялото интервю:

Как смятате - дали смъртта на Навални е равна на убийството на Навални?

 

Абсолютно. Цялата отговорност за всички действия след кацането на Навални в Москва, включително псевдоправосъдието, тоталното пренебрегване на правата му и на фактите и дефакто политическата присъда - всичко, което се случва с Навални, е отговорност на Путин.



Това няма как да се тълкува по друг начин, тъй като има доказан опит за отравянето му, което няма как да стане без разпореждане отгоре.

Можем ли да говорим за някаква целенасоченост смъртта на Навални, убийството му, да настъпи тъкмо сега?

 

Колкото да е абсурдно, има някаква паника в Путин - дори при положение, че изборите са му в кърпа вързани. Досега при руските избори имаше фасадна демокрация, в която Путин вкарваше в изборите като уж свои конкуренти хора - видяхме Явлински и някои други, включително кандидати на други партии, които нямаха никакъв шанс, но поне създаваше една видимост. Сега обаче отсвири Надеждин, който не представляваше абсолютно никаква заплаха за  Путин.

 

Очевидно дори тези потьомкински фасади на демократичност плашат Путин. Недоволство в Русия не може да се прогнозира, то винаги избухва, отключено от някакви събития - дори и малки. Понеже при Путин параноята за властта е в крайна фаза, особено след бунта на Пригожин, навсякъде вижда врагове. Следя това още от 2001 година - още от подводница Курск. Тази параноя в един момент избива.

 

Сега вероятно ще чакат медицинска експертиза, пуснаха вече паралелни слухове, че някакъв тромб се е отделил и Навални е починал заради това - ще направят така, че да го изкарат естествена смърт. Този тормоз - 27 пъти в карцера, местенето от място на място - естествено, че Путин лично е отговорен.



Трябва ли Западът да приеме това като някакъв сигнал към себе си - че трябва да помогне на Украйна доста по-ефективно и бързо?

 

Със сигурност. Това за пореден път доказва, че Путин не е човек с когото може и не трябва да се преговаря.

 

Това е човек, който няма дори елементарна сходимост на морални човешки ценности. Всичко това, което представлява Западът като ценностна система, като свободи, като права, като уважение, Путин няма ги. Съответно тази Русия, която той създава, тя не може да се смее и да съществува мирно. Самият той не може да го допусне, тъй като воденето на война е единственият начин - заедно с “външните заплахи”, по който той може да оправдае пред сънародниците си това, че има тотален провал в икономиката.

 

Милитаризацията, наемането и разширяването на военната индустрия е начин, по който отлага по-ярките форми на социални недоволства. Най-много пари се взема, ако си войник и водиш война в Украйна. На следващото място - ако работиш в отбранителната индустрия. Навсякъде другаде има стагнация, инфлация, която няма как да не доведе до някаква социална имплозия.

Според Вас смъртта на Навални има ли потенциал да отключи някаква вълна на недоволство или в руското общество това много трудно би се случило?

 

Не вярвам, защото първо, по-голяма част от активните руски граждани, които бяха в опозиция на Путин, са зад граница. Второ, зима е.



Пренасочиха се огромни средства за водене на война - формално са 30%, но са повече, защото има индиректни средства, които отиват за отбранителни продукти, за внос на елементи с двойно предназначение и т.н. Поради тази причина, цялата инфраструктура, наследена от съветско време - за топлоподаване, за електроподаване, в момента гърми. И въпреки че има милиони граждани, които остават без топлина, протести няма.

 

Путин успя да направи това - той пречупи руснака.

 

Освен това създаде една невероятна преторианска гвардия, над 150 000 души, лично предани да пазят властта му. Но не само - и службите го пазят, общо около 1 милион души пазят Путин. Много малка е вероятността отвън нещо да стане.

 

От гледна точка отвътре, вероятно шансът нов Пригожин от някакъв друг вид да се появи, като че ли е по-голям от това алтернатива или съпротива да излезе от улицата.

 

Илияна Маринкова


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама