НОВИНИ


Проф. Пламен Панайотов: Комисията за Нотариуса е предпазна мярка от страна на управляващите

5 2529 16.02.2024
Проф. Пламен Панайотов: Комисията за Нотариуса е предпазна мярка от страна на управляващите
Проф. Пламен Панайотов БГНЕС

"Крайно време е гражданите да се убедят, че тези системи могат със съучастие отвътре да бъдат почистени от такива хора, за да може лека полека да започне да се възвръща доверието в органите на съдебната власт от страна на българските граждани". Това мнение изрази пред БНР проф. Пламен Панайотов, преподавател по наказателно право в СУ "Свети Климент Охридски", относно поредните трусове в съдебната система и случая "Нотариуса".


Според него е необходимо този път да се стигне до върха и някой да понесе отговорност:

 

"Става дума за въпроси, които са наболели отдавна в обществото и сега има чудесен повод да се отговори на очакванията, които имаме. Най-сетне да се разбере следното - първо – кои са поръчителите на тези престъпни схеми, които обикновено са извън магистратите, и второ – кои са конкретно магистратите, които се явяват изпълнители на тези престъпни схеми вътре в органите на съдебната власт. Не само да се установят, но и да понесат съответно в това число и наказателна отговорност".


Той е убеден, че такива престъпни схеми не могат да се случат, без да има и съучастие от страна на лица, които са на високи политически длъжности.

 

По думите му моментът сега е чудесен за това управляващите да покажат, че са готови да направят всичко необходимо:

"И като разследващи органи, и от страната на МВР, да подадат необходимата информация към прокуратурата, а оттам насетне убеден съм, че и българският съд ще намери сили и ще си свърши работата".

 

Проф. Панайотов допълни, че моментът е подходящ и от политическа гледна точка. Един от основните приоритети на управляващите е именно реформирането на органите на съдебната власт, в това число и кадрово, обясни той.

 

"Сега имат великолепна възможност онова, което са заявили пред обществото като политически контекст, оправдаващ управлението в момента, да докажат на практика, че ще сторят необходимото, за да се стигне в дълбочина в т.нар. дълбока държава".

 

"Тази комисия ще даде възможност на хората, които твърдят, че политическите им цели са този път да се стигне докрай, а ако не се стигне докрай, да могат да се разграничат от действията на органите на съдебната власт, които не са довели до съответните резултати. В случая това е една предпазна мярка от страна на управляващите".

 

Според експерта все още има голяма неяснота относно хоризонта, до който трябва да се стигне с реформата в органите на съдебната власт.

 

"Щом я докарахме до момент, в който току що приетите промени в Конституцията, да налагат те да се ревизират в една или друга степен, в случая през преходни и заключително разпоредби на НПК, които бяха предмет на ветото на президента съвсем основателно. Все пак е положителен знак, че парламентът и мнозинството реагираха както подобава в тази ситуация и уважиха ветото. Въпросът е оттук насетне дали готвените промени в Закона за съдебната власт ще бъдат наистина в съответствие с промените в Конституцията по начин, че да позволят по-висока ефективност на органите на съдебната власт при осъществяване на правораздаването".

 

Проф. Панайотов коментира и предстоящата ротация. Той обвърза споровете около външно министерство с поставените цели за влизане в Шенген и еврозоната. По думите му всеки се стреми да извлече политически дивиденти за следващите парламентарни избори.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама