НОВИНИ


Психотерапевт: 30% от младите хора у нас са експериментирали с марихуана, алкохол или амфетамини

7 2729 18.02.2024
Психотерапевт: 30% от младите хора у нас са експериментирали с марихуана, алкохол или амфетамини
Психотерапевтът Желяз Турлаков Стопкадър: БНТ

"30% от младите хора у нас са експериментирали с марихуана, алкохол или амфетамини. 70% от световното население употребява някакъв медикамент, който би могъл да доведе до зависимост."


Това заяви в ефира на БНТ психотерапевтът Желяз Турлаков във връзка с тревожната ситуация с употребата на дрога в България.

 

По думите му децата между 15-16 г. стават все по-уязвими, което е изключително притеснително. Според него, за разлика от класическите наркотици, при новите синтетични такива има бърз толеранс.

 

"Държавният департамент на САЩ посочва цифрата от 300 000 души, които употребяват дроги у нас. Според американския класификатор, има съществени разлики по отношение на това що е зависимост. 300 000 души - това са хора, които използват различни психоактивни вещества в България. Целта на нашата работа в последните 10 г. е да влезем в директна работа с младите хора. 30% от младите хора у нас са експериментирали с марихуана, алкохол или амфетамини. 70% от световното население употребява някакъв медикамент, който би могъл да доведе до зависимост. Трябва да предвидим какви са причините за възникването на зависимостта. Не се работи достатъчно, не се изграждат добри стратегии за превенция. Ние търсим образователния подход. Но МВР също трябва да си свърши работата", категоричен бе специалистът.



"За по 20 лв. в една столична дискотека се предлагат балони с райски газ, което е много притеснително. Аз лично не съм чул за някоя санционирана дискотека. Мерките от страна на държавата не са достатъчни. Очевидно е, че трябва да се предприемат и психологически, и социални мерки. Проблемът с дрогата не е само социален, той е и здравен, и образователен. Трябва да има единна политика. Нека властимащите да не направят същата грешка, която направиха преди 10 г.", посочи психотерапевтът.

 

Клиничният психолог Симеон Парлапанов от своя страна алармира, че в своята практика е наблюдавал случаи на 10-11 годишни деца, които употребяват забранени вещества.

 

"Има употреба на фентанил, на синтетична трева. Виждаме една полиупотреба, повече от едно вещество", допълни той.

 

Според Парлапанов държавата трябва да създаде специален Фонд, който да се занимава с превенция на дрогите.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама