НОВИНИ


Военният министър: Европа трябва да повиши своя отбранителен потенциал

21 2470 18.02.2024
Военният министър: Европа трябва да повиши своя отбранителен потенциал
Военният министър проф. Тодор Тагарев БГНЕС

Европа трябва да повиши своя отбранителен потенциал, заяви в ефира на БНР военният министър проф. Тодор Тагарев. "Европейският стълб в НАТО трябва да бъде укрепен и засилен", смята той. Министър Тагарев разясни кои са част от обсъжданите теми на Мюнхенската конференция по сигурността, където той също участва.


„Във формата на Мюнхенската конференция се обсъждат най-горещите теми за сигурността на Европа и света. Това, което е най-важно от наша гледна точка, са дискусиите, свързани с повишаването на потенциала за възпиране и отбранителния потенциал на Източния фланг на НАТО, оказването на подкрепа за Украйна, развитието на конфликта между Израел и „Хамас“, както и перспективите за неговото разрешаване. Има и други теми, като киберсигурност, защита на критична инфраструктура, бъдещето на демокрацията срещу автокрациите“, обясни той. 

 

Проф. Тагарев изрази мнение и във връзка с думите на Доналд Тръмп, че „който не си плаща в НАТО, не може да разчита на солидарността“ по чл. 5 от договора за колективна отбрана на Алианса. „Общото мнение е, че чл. 5 е в сила, няма как да не бъде в сила. Ще бъде задействан тогава, когато има необходимост. НАТО няма да отстъпи, многократно беше казано, нито един квадратен сантиметър от територията срещу който и да е агресор. От друга страна е ясно, че всички страни трябва да заделят повече за отбрана. Две трети от страните вече го правят, други страни имат планове за повишаване на разходите за отбрана. Още има други страни, които не са достигнали до 2 % разходи, но отделят много големи ресурси за оказване на помощ за Украйна, което също е важен елемент на стратегията за гарантиране на нашата сигурност“, посочи министърът.

 

Според него съществува и идея в следващата Европейска комисия да има еврокомисар по отбраната, какъвто сега няма. 

 

По отношение на превземането на Авдеевка от руската армия проф. Тагарев каза следното: „ Авдеевка няма оперативно, да не говорим за стратегическо значение. Има локално тактическо значение. Президентът Зеленски даде данни, че срещу един загинал украински войник падат седем руски войници. Дори и това украинската страна счита за много големи загуби, за това се изтегли. Той поиска ясна и категорична помощ, ясни механизми за изпълнение на решенията за въвеждане на санкции, за които все по-критични гласове се чуват, че не работят достатъчно добре“. Военният министър уточни, че по време на участието си във форума Володимир Зеленски е очертал и необходимостта от ясни перспективи за бъдещето на Украйна като част от европейското атлантическо семейство. 

 

Запитан дали 100-те бронетранспортьора, дадени от България на Украйна, вече са пристигнали, проф. Тагарев отговори, че това все още не му е докладвано. 

 


„Част от тях са заминали, част от тях се подготвят да заминават. Говорим за големи влакови композиции, операцията е в ход“, разясни той. По думите му страната ще продължи и с предоставянето на боеприпаси. „Повечето от фирмите в този сектор са частни. Те имат намерения да увеличат своя капацитет, включително възползвайки се от новите европейски инструменти за съфинансиране на дейности по разширяване на техния производствен капацитет“, каза още Тодор Тагарев. 

 

Във връзка със смъртта на руския опозиционер Алексей Навални министърът подчерта: "Тотална безпардонност на този режим. Потвърждава се новината, че Алексей Навални е починал. Факт е, че режимът в Кремъл направи така, че той да не е сред живите", допълни той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама