НОВИНИ


ISW: Забавянето на западната помощ за Украйна помага на Русия, която воюва без интерес към загубените животи

7 3722 19.02.2024
ISW: Забавянето на западната помощ за Украйна помага на Русия, която воюва без интерес към загубените животи
Константин Либеров и Влада Либеова

Украинските сили вероятно ще могат да създадат нови отбранителни линии недалеч отвъд Авдeевка, което ще доведе до кулминацията на руската офанзива в този район. Това пише в дневния си анализ Институтът за изследване на войната (ISW).


Руското министерство на отбраната (МО) заяви на 18 февруари, че части от руската Централна групировка на силите са превзели напълно Авдеевка, напредвайки на 8,6 километра в дълбочина в района. Руските сили продължават настъпателни операции за превземане на допълнителна територия в Донецка област. ISW все още не е видял кадри в подкрепа на тези руски твърдения.Наличните изображения, които ISW няма да представя или описва по-подробно на този етап, за да запази украинската оперативна сигурност, не подкрепят твърденията, че украинските сили нямат подготвени отбранителни позиции западно от Авдеевка. Украинското командване също наскоро изпрати нови части на фронта, за да контраатакуват настъпващите руски сили и да осигурят коридор за евакуация на украинските части, които се изтеглят.

 

Тези части вероятно са в състояние да установят и задържат отбранителни позиции срещу руските сили, които претърпяха големи загуби на персонал и оборудване при превземанетo.

 

Забавянето на западната помощ за сигурността на Украйна вероятно помага на Русия да започне настъпателни операции по няколко сектора на фронтовата линия, за да окаже натиск върху украинските сили по множество оси. Руските сили в момента провеждат най-малко три настъпателни операции - по границата на Харковска и Луганска област, особено в посоките на Купянск и Лиман; в и около Авдеевка; и близо до Роботине в западната Запорожка област.

 

Критичният недостиг на украинско оборудване, предоставено от Запада, както и опасенията от пълното прекратяване на американската военна помощ, вероятно са насърчили руските сили да се възползват от ситуацията през последните 48 часа. Тези руски действия вероятно ще попречат на украинските сили да подготвят персонал и оборудване за подновени контраофанзивни операции.

 

Евентуалното предоставяне на повече европейска помощ за сигурността на Украйна обаче няма да запълни празнината в критичното оборудване, която би създало пълното прекратяване на военната помощ на САЩ, особено с модерни системи за противовъздушна отбрана като ракети земя-въздух Patriot.

Увеличаването на европейската помощ за сигурност е необходимо, но не е достатъчно за украинските сили да стабилизират фронта, нито да си върнат инициативата в райони, където руските сили оказват натиск.Руското превземане на Авдеевка е пример за начина, по който руските сили провеждат офанзивни операции, които не поставят непременно условия за по-значителни оперативни победи, но все пак принуждават Украйна да ангажира жива сила и оборудване за отбранителни операции. Руските сили се бият близо до Авдеевка през по-голямата част от пълномащабното нахлуване досега и засилиха операциите за превземане на града в средата на октомври 2023 г.

През следващите четири месеца от октомври руските сили успяха да напреднат близо девет километра в Авдеевка според руски оценки.

 

Командващият украинската Таврийска група сили бригаден генерал Александър Тарнавски заяви на 18 февруари, че през този четиримесечен период руските сили са загубили над 47 000 души личен състав, 364 танка, 248 артилерийски системи, 748 бойни бронирани машини и пет самолета.

 

Руските сили също така не успяха да завършат пълно оперативно обкръжаване на Авдеевка в рамките на този четиримесечен прозорец, а украинските сили изглежда са успели да се изтеглят в основно добро състояние. Руски блогър и доброволец от 4-та мотострелкова бригада (2-ри армейски корпус на Луганската народна република) отбеляза скоростта на руските загуби в сравнение с територията, спечелена на 17 февруари, което предполага, че дори някои руски източници са наясно с изключително високата цена на тези ограничени руски печалбите имат цена.

 

Блогърът твърди, че руските сили са претърпели 16 000 "невъзвратими загуби" (вероятно убитите в бой, докато оценката на Търнавски може да включва и ранени) в посока Авдеевка от октомври 2023 г. Блогърът също отбеляза, че танковите полкове и танкови дивизии, които са били действащи близо до Авдеевка се "отличиха" с напредване на няколко километра за четири месеца и поемане на огромни загуби на персонал. За разлика от това, според блогър, украинските сили са претърпели много по-малко загуби и са успели да се изтеглят към подготвени отбранителни позиции най-вече при свои собствени условия, което означава, че изтощените и изтощени руски сили сега ще трябва отново да се бият с украинските войски на нови линии. Руските сили успяха да привлекат украинските сили към Авдеевка и далеч от други райони на фронта и да принудят украинците да използват вече ограничените украински запаси от критично оборудване, но го направиха, без да осигурят големи оперативни печалби. Този резултат вероятно ще се повтори в текущите настъпателни операции на границата между Харков и Луганска област и в западната Запорожка област.

 

Руските сили все още не са демонстрирали способност да осигурят оперативни значителни победи, или да извършват бързи механизирани маневри в големи части от територия. Превземането на Авдeевка не трябва да се приема като демонстрация на тази способност. ISW прави разлика между тактическите придобивки, приложими в близост до бойните действия, и оперативните такива, които са значителни и засягат големи сектори от цялата фронтова линия.

Руските настъпателни действия на юг от Оригов е малко вероятно да преминат през самия него или дори да го достигнат бързо, предвид климатичните предизвикателства.

 

Украински служители разследват два случая на очевидни руски нарушения на Женевската конвенция за военнопленниците в окупираната Донецка област. Украинската главна прокуратура съобщи, че разследва кадри, публикувани на 18 февруари, показващи как руски сили екзекутират шестима ранени украински военнопленници край Авдеевка и кадри, показващи как руски сили екзекутират двама украински военнопленници близо до Веселе (северозападно от Бахмут). Убийството на военнопленници нарушава член III от Женевската конвенция за третирането на военнопленниците.

 

Washington Post съобщи, че Кремъл разпространява дезинформация в украинските медии от януари 2023 г. Това потвърждава скорошни украински официални доклади за руски информационни операции, които използват фалшиви канали на Telegram, за да проникнат в украинското информационно пространство.Washington Post съобщи на 16 февруари, че е получил достъп до повече от 100 документа на Кремъл от неуточнени европейски разузнавателни служби, които показват как руски ферми за тролове използват социални медии и фалшиви новинарски статии в Telegram, Twitter, Facebook и Instagram.

 

Разпространяват се твърдения за преувеличени украински загуби - как Западът възнамерява да смени украинския президент Володимир Зеленски, наред с много други. Съобщава се, че първият заместник-ръководител на президентската администрация на Русия Сергей Кириенко е възложил на екип от служители на Кремъл и политически стратези, включително заместника на Кириенко Александър Гаричев, за когото се твърди, че е известен с фалшифициране на руски избори, за да доведе до желания от Кремъл резултат, да наблюдава тези усилия през януари 2023 г.

 

The Washington Post съобщи, че руските тролове са публикували над 1300 текста и 37 000 коментара в украинските социални медии всяка седмица до март 2023 г. Документите показват, че Кириенко е посочил четирите ключови цели на усилията на среща през януари 2023 г.: дискредитиране на украинската армия и политическо ръководство, разделяне на украинския елит, деморализиране на украинската армия и дезориентиране на украинското население.

 

Съобщава се, че документите показват, че служители на почти седмични срещи са подчертавали някои от фалшивите публикации в украинските медии, които са събрали голям брой гледания, включително публикация, в която се твърди, че украинската държава не помага на семействата на убитите украински военни, която получи два милиона гледания и публикация, в която се твърди, че бившият украински главнокомандващ генерал Валерий Залужний може да стане следващият украински президент, която регистрира 4,3 милиона гледания.

 

Съобщава се също, че Кириенко е възложил на друг заместник, Татяна Матвеева, да наблюдава подобно усилие, насочено към разпространение на дезинформация и фалшиви новини в европейските информационни пространства, включително във Франция и Германия, а екипът, наблюдаващ информационните операции в украинските медии, се е опитал да използва повторно разпространението на дезинформация в европейски медии. Включително твърдения, че Зеленски е замесен в корупционни схеми за военни поръчки.Украинският център за противодействие на дезинформацията съобщи на 21 декември 2023 г., че руски актьори са планирали да популяризират няколко информационни операции, насочени към унижаване на украинския морал, чрез мрежа от фалшиви канали в Telegram, маскирани като официални акаунти на украински регионални служители и военни бригади, които биха популяризирали няколко разказа, включително тези относно предполагаемите разделения между украинското политическо и военно ръководство и твърденията за корупция в украинското правителство.

 

Датският премиер Мете Фредериксен обяви на 18 февруари, че Дания дарява "цялата си артилерия" на Украйна. Правителството на Дания не е публикувало официално изявление с подробности за съобщението към момента на писане и не е ясно дали Дания ще даде на Украйна всичките си артилерийски оръдия, всичките си запаси от артилерийски боеприпаси или и двете.

 

Съобщава се, че САЩ се обръщат към Индия и Китай, за да ангажират Русия относно съобщеното намерение на Русия да изстреля неуточнено антисателитно ядрено оръжие в космоса. New York Times (NYT) съобщи на 17 февруари, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е разговарял с китайския външен министър Ван И и индийския външен министър Субраманям Джайшанкар на Мюнхенската конференция по сигурността относно възможността Русия да разположи ядрено оръжие в космоса, което би, ако бъдат взривени, прекъсват работата на американски, китайски и индийски спътници и засягат глобалните комуникационни системи. Съобщава се, че Блинкън е призовал китайския президент Си Дзинпин и индийския премиер Нарендра Моди да говорят с руския президент Владимир Путин по въпроса. NYT съобщи, че Ван е повторил значението на мирното използване на космическото пространство за Китай.

 

NYT заяви, че американски служители са съгласни, че ако Русия разположи ядрено оръжие в орбита в космоса, Русия вероятно няма да го взриви, а ще го задържи в ниска орбита като мярка за възпиране. "Ройтерс" съобщи на 15 февруари обаче, че анализаторите, следящи руските космически програми, показват, че Русия вероятно се опитва да разположи устройство с ядрено задвижване, за да извършва атаки срещу сателити, а не оръжие с ядрена бойна глава.Украинският външен министър Дмитро Кулеба се срещна с Ван на 17 февруари, за да обсъдят китайско-украинската търговия и необходимостта от стабилен мир в Украйна, което предполага, че Китай се колебае да подкрепи войната на Русия в Украйна на нивото, което Русия желае, както ISW продължава да оценява.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама