НОВИНИ


Смъртта на Даная: Министър Хинков очаква отнемане на лекарски права в "Пирогов"

3 2775 19.02.2024
Смъртта на Даная: Министър Хинков очаква отнемане на лекарски права в
Проф. Христо Хинков

"Очаквам отнемане на лекарски права и призовавам Българския лекарски съюз да се намеси в случая със записа от "Пирогов", в който се чува как медици от спешната болница отправят закани срещу близките на Даная". Това каза министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.


Лекарят от най-голямата спешна болница произнася следните думи по отношение на близките на 15-годишното момиче: "Трябва да се направи всичко възможно, за да усетят болката тия хора".



"Ужасно е това, което е казано. Това не може да бъде лекар. Това е форма на садистично удоволствие да се очаква, че хората, които са претърпели една болка, ще продължат да изпитват болка", каза проф. Хинков в ефира на bTV.

 

"Има етична комисия на БЛС и очаквам, че тя най-сетне ще вземе едно сериозно становище и може да реши да отнеме лекарските права на този човек", категоричен бе той. 

 

Доста по-плах в позицията си - дори избягващ въпроса, бе вчера заместник-директорът на Управителния съвет БЛС д-р Николай Брънзалов, който в ефира на NOVA коментира заплахите с обикновено заявяване, че се правят проверки. 

 

"Абсолютно би трябвало за такова изказване да се направи сериозно разследване, да се говори с този човек от Комисията по лекарска етика и тя да предложи да му се отнемат поне временно правата“, каза днес министърът на здравеопазването.

 

В запис, разпространен в разследване на журналиста Валя Ахчиева, се чува как близките на починалата Даная "трябва да усетят болката".



Протест под надслов "Вън мафията от здравеопазването" се проведе в петък - 16 февруари, в 17:00 часа пред Министерския съвет. 

 

“Няма човека в България, който да не стана свидетел на огромните проблеми в сектора на здравеопазването, на пълната деградация, до която е достигнало здравеопазването и в частност детското здравеопазване. Случаят с Даная съвсем буквално и нагледно показа проблеми, които отнемат и костват детски животи”, каза в интервю за ФрогНюз Кремена Кунева от Фондация Даная.

 

15-годишната Даная, която страдаше от хематологично заболяване, изпадна в мозъчна смърт през пролетта на 2023 г. По думите на майката Даная е оставена без специализирано наблюдение и не ѝ е била предписана адекватна терапия., като след това майка ѝ - Ани Стоянова, поиска проверка на обстоятелствата около смъртта на дъщеря ѝ в спешната болница "Пирогов”. Според нея момичето е оставено без специализирано наблюдение и не ѝ е била предписана адекватна терапия.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама