НОВИНИ


Какви процеси в Русия може да отключи смъртта на Алексей Навални?

9 4842 19.02.2024
Какви процеси в Русия може да отключи смъртта на Алексей Навални?

"Навални е незаменима личност за едно цяло поколение. Цяла генерация сега трябва да си търси харизматичен лидер, признат и в Русия, и в чужбина". Това посочи журналистът Петър Карабоев.


Ще отключи ли смъртта на Алексей Навални нови процеси в Русия? Темата коментираха в ефира на NOVA Петър Карабоев - журналист, зам.-главен редактор на „Дневник”, Искрен Иванов - експерт по международна сигурност и Асен Генов – журналист в „Контракоментар".„Не очаквам смъртта му да се разследва. Навални е незаменима личност за едно цяло поколение. Цяла генерация сега трябва да си търси харизматичен лидер, признат и в Русия, и в чужбина. Руснаците не знаеха много за него. Популярността е много ниска, защото хората не чуваха за него. Путин дори не споменаваше името му, наричаше го „този гражданин”. Кремъл вижда, че в обществото има напрежение, което може да изригне. Навални беше морален лидер”, заяви Карабоев.

 

Според Иванов Навални ще има наследник.

 

„Не знаем обаче кой ще бъде той. Не говорим само за руските емигранти, които напуснаха страната. Сред тях има много интелектуалци, които са против режима на Путин. В Русия има доста хора, които на този етап не са надигнали глава. Очаквам протестите да продължат, но това няма да повлияе режима. Историята сочи, че за да има трайна промяна на политическата формула на властта, е нужно отключването на огромни центробежни процеси, които да доведат до смяна на политическото статукво. Превратите вътре в политическия елит на Русия са редки”, смята Иванов. И поясни, че Москва иска възстановяване на своето влияние от времето на Съветския съюз в Централна и Източна Европа.  

 

Асен Генов заяви, че вижда потенциал в жената на Навални.„Самият той е споделял в интервюта, че тя е по-силна от него. Тя успя да посрещне с усмивка овациите на хората след смъртта му. Беше един от специалните гости на Конференцията в Мюнхен и ще присъства на Съвета по външните работи на ЕС”, коментира журналистът.

 

Според Карабоев политиката в Русия тотално се доминира от мъже и да има жена лидер е сложна задача.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама