НОВИНИ


Фон дер Лайен посяга към втори мандат начело на ЕК

2 2493 19.02.2024
Фон дер Лайен посяга към втори мандат начело на ЕК

Урсула фон дер Лайен посяга към втори мандат начело на Европейската комисия. Новината обяви самата тя, съобщават от ДПА и "Ройтерс". 


"Аз се кандидатирах през 2019 г., защото твърдо вярвам в Европа. Европа е дом за мен. Тогава не се замислих, когато се появи възможността да стана председател на ЕК. Днес, пет години по-късно, вземам много съзнателно и добре обмислено решение“, заяви фон дер Лайен в Берлин на партийната конференция на Християндемократическия съюз.


Фон дер Лайен се смята за относително сигурен залог за запазване на поста, който не се избира, а се решава в преговори между лидерите на Европейския съюз. По време на управлението си Улсула фон дер Лайен трябваше да се справя с пандемията от COVID-19 и началото на войната в Украйна, започнала след руската инвазия. Фон дер Лайен е първата жена, заемала този пост. 



Американското списание Forbes наскоро определи фон дер Лайен за "най-влиятелната жена в света“.


Като председател на Европейската комисия фон дер Лайен отговаря за около 32 000 служители от 1 декември 2019 г., които, наред с други неща, правят предложения за нови закони на ЕС и следят за спазването на европейските договори.


Позицията на председател на Европейската комисия трябва да бъде заета след европейските избори през юни, обясняват от "Шпигел". 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама