НОВИНИ


Тръмп с първи думи за смъртта на Навални

10 4387 19.02.2024
Тръмп с първи думи за смъртта на Навални
Експрезидентът на САЩ Доналд Тръмп БГНЕС

Бившият американски държавен глава и настоящ кандидат-президент Доналд Тръмп днес направи в социалните мрежи първия си публичен коментар за смъртта на руския опозиционер Алексей Навални, като не обвини никого за случилото се, предаде Ройтерс.


„Внезапната смърт на Алексей Навални ми изясни още повече случващото се в нашата страна. Това е бавно и постепенно напредване по пътя на разрухата, по който ни водят нечестни, радикални леви политици, прокурори и съдии. Отворените граници, фалшивите избори и отвратително нечестните решения в съдебните зали разрушават Америка. Ние сме залязваща нация, проваляща се нация!“, написа Тръмп, като според Ройтерс той цели да направи паралел между смъртта на руския водещ критик на Кремъл и собствените си политически и съдебни проблеми.

 

Агенцията отбелязва, че няма яснота какви паралели се опитва да начертае Тръмп със съдбата на Навални, който се бореше срещу това, което наричаше широкоразпространената корупция на руския елит и който описваше Русия като управлявана от „негодници и крадци“.



Предизборният щаб на Тръмп не е отговорил на молбата за внасяне на яснота в коментара му.

 

Припомняме, че по време на мандата си в Белия дом през 2017-2021 г. Тръмп изрази възхищение от руския държавен глава Владимир Путин. През 2018 г. той отказа да обвини руския лидер за намеса в изборите в САЩ през 2016 г., поставяйки под съмнение констатациите на собствените му разузнавателни агенции.



Стопанинът на Белия дом Байдън в петък директно обвини Путин за кончината на Навални в затворническа колония в Русия отвъд Полярния кръг. Аналогично обвинение отправи и водещият съперник на Тръмп за номинацията на Републиканската партия Ники Хейли. Тя разкритикува опонента си, че поддържа добри отношения с Путин, когото тя нарече „човек, убиващ политическите си опоненти, държащ като заложници американски журналисти и никога не прикривал желанието си да разруши Америка“. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама