НОВИНИ


ПП-ДБ обещаха случаят “Даная” да остане в полезрението им и след ротацията

1 2285 20.02.2024
ПП-ДБ обещаха случаят “Даная” да остане в полезрението им и след ротацията

Независимо от ротацията в правителството, депутатите от "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" се ангажираха скандалът с болница "Пирогов" и Даная да остане в полезрението им и след 6 март. 


Намесата на ротацията в скандала с 15-годишната Даная, която страдаше от хематологично заболяване, изпадна в мозъчна смърт през пролетта на 2023 г., не е случайна. В разследване на Валя Ахчиева е включен запис от предполагаемо заседание на Медицинския съвет на “Пирогов”, където се чува репликата

“Въпросът е да устискаме до 6 март. Е, това е истината! Казвам го на български език. Нали така - не бъркам датата, кога е ротацията".

 

С позиция, изпратена до медиите от групата на ПП-ДБ обещаха в Комисия по здравеопазване да бъдат изслушани представители на МЗ, Изпълнителна агенция по лекарствата, Изпълнителна агенция "Медицински надзор“, НЗОК и експертните медицински съвети. Депутатите ще настояват и за изслушване на координатора на експертния съвет по неврохирургия относно приложението на медицинския стандарт по Неврохирургия.

 

"Призоваваме прокуратурата и БЛС да работят с ускорени темпове и да предприемат мерки при установяване на допуснати закононарушения и нехуманно отношение и изказвания, несъвместими с лекарската професия", посочиха в позицията си от ПП-ДБ. 


"Случаят “Даная” за пореден път разкрива нуждата от реанимация на системата на българското здравеопазване. Система, в която липсват кадри и стандарти за работа. Система, в която и лекари, и пациенти работят и се лекуват в ужасяващи условия и дълги години никой не е понасял отговорност за състоянието й. От ПП-ДБ сме убедени, че е време за ревизия на медицинските стандарти и уверение, че лекарите и медицинските екипи ги спазват. Време е да действаме решително в името на най-ценното - живота на децата ни", категорични са от партията. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама