НОВИНИ


Зам. енергиен министър: През 2030 г. 40% от произведената енергия у нас ще е от ВЕИ мощности

9 3346 20.02.2024
Зам. енергиен министър: През 2030 г. 40% от произведената енергия у нас ще е от ВЕИ мощности
ВЕИ мощности

Към 2030 г. делът на енергия, която се произвежда от ВЕИ мощности у нас се очаква да достигне средно 40%. Това предвиждат новите модели в Интегрирания план енергетика - климат, съобщи заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова на енергиен форум.


След 16 години възобновяемите енергийни източници ще произвеждат 11 електроенергия. До тогава България трябва да се откаже от енергията от въглища. Освен това ядрената енергетика е безспорният избор на България, като в периода 2035 и 2040 се предвиждат около 2 гигавата нови ядрени мощности в системата, каза Петрова.


"При всички положения при такъв модел са гарантирани доставките на позволими цени. Това е нещо също, което се отчита в моделите. Каква би била стойността на произведената енергия, защото целта е не само да имаме сигурни, но да имаме и позволими доставки и то за всички потребители, включително индустриални, включително и битови", заяви заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова, цитирана от БНР.

 

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов подчерта, че за първи път производството на ток от вятърна енергия надхвърля това от газ, независимо от спада на цените на синьото гориво и от факта, че България все още няма достатъчно изградени вятърни централи.

 

"Данните отдавна показват, че газът не е преходно гориво и не действа като преходно гориво. Дали ние гледаме на газа като на преходно гориво, искаме да бъде преходно гориво, е една работа. Как той се държи е друга работа. Газовото електропроизводство миналата година падна с 15%. Няма как да е преходно гориво. Ако беше преходно гориво, щеше да се качи с 15%", каза Попов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама