НОВИНИ


ГЕРБ оттегли законопроекта за личните документи

0 2635 21.02.2024
ГЕРБ оттегли законопроекта за личните документи
Личен архив

В началото на заседанието председателят на Народното събрание Росен Желязков съобщи, че е оттеглен законопроектът за изменение на Закона за българските лични документи, внесен на 14-ти февруари от депутати от ГЕРБ-СДС.


Оттеглено е и предложението за удължаване на срока на временната комисия за проучване на факти и обстоятелства, свързани с протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз на 16-ти ноември миналата година.

 

Народните представители ще разгледат и Закона за Министерството на вътрешните работи.

 

От името на ПП-ДБ, Никола Минчев прочете декларация, посветена на Алексей Навални.

 

"Убийството на Навални е черен ден за демокрацията, но убийството на Навални е и черен ден за самите руснаци, които изгубиха истински вдъхновител. Същевременно обаче примерът на неговата решимост остава по-силен от всякога. Навални приживе беше символ, сега е легенда, легенда, която завинаги ще остане извън контрола на Путин. Днес Русия на Путин е диктатура на терора", се посочва в декларацията.

 

Навални беше убит от страх, в страна, в която политическият елит отглежда и култивира политическа безалтернативност, Навални беше алтернатива, както беше Борис Немцов...



В началото на текста се изтъква, че на 16 февруари се е случило това, което мнозина са смятали за неизбежно, други все пак са считали до последно за немислимо. Посочва се, че Навални е бил убит. "Той умря вследствие на години мъчителни условия като политически затворник, липса на медицински грижи, съчетани с постоянен психологически тормоз. За трите години, откакто е зад решетките, Навални прекара в наказателния изолатор повече от 300 дни. Многократно хора от екипа му предупреждаваха, че здравето му се влошава и че той може да умре в затвора. Специалното отношение на Кремъл към лидера на руската опозиция продължи повече от цяло десетилетие", се казва в текста. 

 

Припомня се, че в 2013 г. Навални бе осъден на пет години затвор по обвинение в присвояване на средства. Тогава хората излязоха на протест в Москва и присъдата беше смекчена на условна. В началото на 2021 г. Навални беше задържан на московското летище при пристигането си от Германия – беше осъден на затвор за нарушаване на предхождащата условна присъда, нищо че през това време беше лекуван в германска болница след умишленото отравяне в родината си. Навални беше лекуван в чужда държава, защото властите в собствената му родина Русия не просто му отказваха лечение, те всячески се опитваха да се отърват от него. Впоследствие е осъден още 19 години затвор по чисто политически обвинения, включително за създаване на екстремистка общност. Навални беше убит от страх в страна, в която политическият елит в продължение на години отглежда и култивира политическа безалтернативност, Навални беше алтернатива, заяви Никола Минчев. 

 

Българските сдружения в Република Сърбия ще преустановят дейността си, свързана с утвърждаване на български език, култура и ценности, ако не бъде подновена програмата за българска помощ. Това заяви Иван Ченчев в декларация от името на парламентарната група на "БСП за България". Декларацията е във връзка с посещението му в Босилеград за отбелязването на годишнината от обесването на Васил Левски.



Ченчев информира, че има три писма, включително и до Народното събрание, с които Александър Димитров, председател на сдружение "Глас" в Босилеград, и Иван Николов, председател на Културно-информационния център в Босилеград, алармират, че по програмата за българска помощ, вече няма да се финансират проектите за българските общности в Западните Балкани.

 

"Това на практика означава, че българските сдружения в Република Сърбия трябва да преустановят или да прекратят дейността си, свързана с утвърждаване на български език, култура и ценности", посочи Ченчев. По думите му оставени сами на себе си българските сдружения са застрашени от разпадане, а положените досега усилия и средства от страна на българската държава, се обезсмислят. Смятаме, че това противоречи на декларираните от Министерство на външните работи външнополитически цели за подпомагане на българските общности и организации зад граница, заяви Ченчев.

 

Той апелира Мария Габриел по най-бързия начин да се задейства и да се намери начин да възстанови програмата, по която българските сдружения, които пазят българската култура и бит, да продължат да го правят и да получат нужното внимание и подкрепа. По думите му има поне сто българи, които все още чакат български паспорти. 



Лидерът на Възраждане отново нападна премиера Николай Денков и го обвини в предателство. Според него Денков се е записал в срамните страници на историята. Определи поведението му като небрежност във външната политика, като направил диверсия и саботаж, с изказването си, че Русия в следващите години щяла да нападне Европа.

 

Депутатите приеха на първо четене Закона за българското гражданство и преминаха към обсъждане на Закона за ограничаване изменението на климата - първо гласуване.

 

Очаквайте подробности!


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама