НОВИНИ


Граждани се събират "За Пловдив без Альоша"

10 8694 21.02.2024
Граждани се събират

Граждани ще се съберат този петък - 23 февруари, в 17:00 часа около съветския монумент "Альоша", за да настояват за неговия демонтаж.


"Български родолюбци се събираме пред най-високия паметник в Пловдив, за да поискаме неговия демонтаж и заместването му с красив български паметник", пишат организаторите - Facebook инициативата "Искаме български паметник", както и Георги Драганов, редактор на сайта "Война и мир".След като в София МОЧА бе демонтиран, а към момента протича реставрация, преди в някакъв момент да се окаже в музея на социалистическото изкуство, се възродиха особено активно на практика неспиращите гласове в Пловдив, зовящи за демонтаж на Альоша. 

 

Появи се и инициатива в Общинския съвет на Пловдив - внесена като предложение от Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на “Продължаваме промяната - Демократична България”,за демонтаж на съветския монумент до края на 2024 година.

 

В интервю за ФрогНюз Владимир Славенски посочи:

 

"Отгоре имаме гранитна фигура на съветски войник с височина 10,5 метра, с постамента - 13 метра. Отдолу - 2,5 метра статуя на Васил Левски. Винаги обаче - не само на 19 февруари, или на 18 юли, винаги има цветя пред Левски. Мисля, че с това пловдивчани много ясно показват кое е по-важно за тях. В периода 1944-1947 година България е окупирана от Червената армия, в нея се изгражда тоталитарен комунистически режим, който е изключително репресивен към своите граждани. Този паметник, изправен на върха на тепето в Пловдив, символизира именно тези унижения на българския народ".

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама